Hirtelen nagyon megugrott a pozitív tesztek aránya, holnap derül ki, hogy adathibáról van-e szó

járvány
2021 június 03., 07:36

Érdekes lett volna a napi új fertőzöttek száma ma. Hosszú idő után ugyanis kedden és szerdán is több új Covid-fertőzöttet jelentettek, mint az előző héten.

Ezt részben indokolhatta, hogy egy héttel korábban, a pünkösdi hosszú hétvége miatt kevesebb tesztet végeztek, most viszont többet, így a regisztrált fertőzöttek száma is magasabb lett.

Mostanra lett volna tiszta a kép, de nem lett. Ami kedvező adat, hogy a 315 új fertőzöttt kevesebb, mint egy héttel korábban.

link Forrás

Ami viszont egyáltalán nem segíti ennek a számnak az értelmezését, hogy az operatív törzs adatai szerint nagyon kevés, mindössze 3 436 tesztet végeztek (egy hete 14 459-et).

link Forrás

Nagyon kedvező trend volt, hogy folyamatosan csökkent az összes vizsgálaton belül a pozitívak aránya. Annyira, hogy a hét elején ez a mutató már két százalék alatt volt. Most viszont hirtelen 9 százalék fölé ugrott a pozitív tesztek aránya.

link Forrás

Vagyis érdemes még várni egy újabb napot, hogy kiderüljön, mi a helyzet a napi fertőzöttekkel. Valószínűbb, hogy adathibáról van szó, és nem az indiai mutáns robbant be tegnap.

Mindenesetre minden más járványadat továbbra is javul. 739-en vannak kórházban, 98-cal kevesebben, mint egy nappal korábban. 77-en vannak lélegeztetőn, 13-mal kevesebben, mint az előző nap.

link Forrás

18-an hunytak el, összesen 29 792 áldozata van eddig a járványnak.

link Forrás

Annak ellenére, hogy már minden oltóanyag elérhető, 20 ezren kapták csak meg az első oltásukat, 37 ezren a másodikat tegnap.

link Forrás

Összesen eddig 5 227 318-an kapták meg az első, 3 732 252-en a második oltásukat.

link Forrás