Koronavírus-számok Magyarországon 07.29.
Elhunytak 0 Σ 30 025
Kórházban + 9 Σ 79
Fertőzöttek + 65 Σ 809 427
Tesztek + 7 164 Σ 6 323 793
Oltottak + 5 547 Σ 5 611 260
A legújabb trendek

Japánban senki sem akarja az olimpiát, de most már nem halasztják tovább

június 3., csütörtök 4:34

„Nem halaszthatjuk tovább”

– mondta a japán olimpiai miniszter, Seiko Hashimoto, aki ezzel kizárta az olimpia lemondását vagy további halasztását, annak ellenére is, hogy a fogadó városok és az egészségügyi szakemberek is kétkednek abban, hogy a világ legnagyobb sporteseménye biztonságosan megtartható a járványban.

Fotó: YUSUKE HARADA/NurPhoto via AFP

Japánban a közvélemény-kutatások megmutatták, hogy a többség leginkább újabb egy évet tolná az olimpiát a járványhelyzet miatt, és így érzi a Tokiói Fővárosi Közgyűlés is, illetve más, az olimpiát fogadó városok, ahol az edzéseket tartanák. A többség amiatt aggódik, hogy az olimpiára érkezők elterjesztik a vírus variánsait és leterhelik az egészségügyet.

Ota városának vezetőit a lakók már elárasztották panaszaikkal, amiért rettegnek a hamarosan náluk elszállásolandó ausztráloktól, Kurume városa pedig egyszerűen kivonult a rendezésből, vagyis a kenyai atlétáknak új edzővárost is kell keresni.

Heteken belül kezdődik az olimpia, Japán pedig a járvány negyedik hullámával küzd, az ország tíz régiójában is rendkívüli helyzetet hirdettek egészen június 20-ig. Az országban a járvány kezdete óta 746 ezer megbetegedést és több mint 13 ezer halálesetet regisztráltak.

Az egyik japán újság úgy tudja, Szuga Josihide japán miniszterelnök az olimpiai és paralimpiai játékok után előrehozott választásokat ír ki. (Reuters)