Kína nyugati ruházati cégeket vádol azzal, hogy a termékeik veszélyesek a gyerekekre

gazdaság
2021 június 03., 05:26

Kína több nagy nyugati ruházati céget, köztük a Nike-ot, a H&M-et és a Zarát, vádolja azzal, hogy a termékeik ártalmasak lehetnek a gyerekekre nézve.

A figyelmeztető közlemény az ország vámigazgatásának honlapján jelent meg, amin 81 olyan árucikket sorolnak fel, köztük ruhákat, gyerekjátékokat, cumisüveget, fogkefét, amit 2020 júniusa és 2021 májusa között vizsgáltak be.

A vádak között szerepel, hogy például a H&M egyik pamutruhája „festékeket vagy más káros anyagokat tartalmaz, amelyeket a test felszívhat a bőrön, a szájon át stb., és veszélyeztetheti az egészséget.” Ugyanez a probléma merült fel a Zara gyerekruháinál, a Nike fiúpólóinál és a Gap pamutpizsamáinál.

A nyugati termékek kritizálása egy válaszcsapás lehet arra, hogy januárban több nyugati márka is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, hogy a divatipar szereplői szakítsák meg az együttműködést azokkal a kínai beszállítókkal, melyek az ujgur és más, szintén muszlim vallású etnikai kisebbségek kényszermunkájából profitálnak. Kína erre válaszul korábban már több nagy márka, köztük a H&M, a Nike és az Adidas honlapját is letiltotta az országban. (BBC)