Kínában betiltják az ultramaratonokat és a terepfutást

külföld
2021 június 03., 13:43

Határozatlan időre betiltanak Kínában számos úgynevezett extrém sportot, köztük a terepfutást és az ultramaratont, illetve a szárnyasruha-repülést is, miután májusban 21 hosszútávfutó halt meg, amikor váratlanul egy rendkívül heves vihar csapott le rájuk.

A fotó csak illusztráció, a 2021-es pekingi félmaratonon készült
photo_camera A fotó csak illusztráció, a 2021-es pekingi félmaratonon készült Fotó: CHEN ZHONGHAO/Xinhua via AFP

A Guardian beszámolója szerint szerdán a sportokat felügyelő hatóság közölte, hogy minden olyan sportot tilos lesz űzni, melynek magas a kockázata, nem világosak a szervezői felelősségek, nem megfelelően vannak kidolgozva a szabályai, és nem világosak a biztonsági előírások. A terepfutás, a szárnyasruha-repülés, a sivatagi versenyek és az ultramaratonok is ezek közé tartoznak.

A hatóság emellett alapos vizsgálatot fog indítani a sporteseményekkel kapcsolatban, lépéseket fognak tenni azért, hogy fejlődjön a sportszervezői rendszer, és részletesebb, jobban kidolgozott szabályzatok legyenek minden sporteseménynél.

A hatóság egyben arra kérte a helyi hatóságokat, hogy ha nem muszáj, ne rendezzenek sportversenyeket, és minden nagy kockázatú eseményt töröljenek a Kínai Kommunista Párt jövő hónapban esedékes 100. születésnapja előtt.

A szerdai döntés arról is rendelkezett, hogy a helyi önkormányzatoknak kockázatelemzést kell készíteniük a különféle versengésre alapuló tevékenységekkel kapcsolatban, és a jövőben részletes időjárási elemzésekkel, illetve vészhelyzetre kitalált tervekkel kell rendelkezniük.

A május 22-ei tragédia óta számos maratont és futóversenyt lefújtak az országban. A 21 halálesettel végződő verseny után sokan kritikákat fogalmaztak meg a szervezőkkel szemben, többek között azt kifogásolva, hogy nem vették időben észre a változó időjárási viszonyokat, a versenyzők kötelezően hozandó eszközei között nem voltak felsorolva a meleg öltözetek, és csak jóval azután fújták le a versenyt, hogy rosszabbodni kezdett a helyzet.