Összefog az orosz és a fehérorosz hírszerzés a „destruktív” nyugati tevékenységekkel szemben

külföld
2021 június 03., 13:58

Oroszország és Fehéroroszország hírszerzése összefog a Nyugat „destruktív” tevékenységével szemben, közölte csütörtökön az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR).

Szergej Naryshkin
photo_camera Szergej Naryshkin Fotó: EVGENY BIYATOV/Sputnik via AFP

Az SVR vezetője, Szergej Naryshkin két héttel azután találkozott belarusz kollégájával, hogy Lukasenka rezsimje eltérítette a Ryanair utasszállító gépét, hogy őrizetbe vegyenek egy belarusz ellenzéki újságírót, Roman Protaszevicset. A nyugati kormányok egyhangúlag ítélték el a gépeltérítést, és új szankciókat is bevezettek a fehérorosz rezsimmel szemben.

Oroszország az első napokban nem állt ki nyíltan régi szövetségese mellett, de azóta megvédték Minszk döntését, Putyin fogadta is Lukasenkát, és csütörtökön Naryshkin már arról beszélt, hogy a tradicionális testvéri kapcsolat szellemében az SVR és a belarusz KGB megegyezett, hogy közösen lépnek majd fel a destruktív nyugati tevékenységekkel szemben, melyekkel alá akarják ásni az uniós állam politikai és a gazdasági helyzetét.

Mint a Moscow Times írja, az uniós állam egy beszédes kifejezés, ezzel ugyanis az orosz hírszerzés vezetője arra a kétoldalú megállapodásra utalt, amit Oroszország és Fehéroroszország 1999-ben írt alá, és amit Moszkva az elmúlt években tovább akart mélyíteni, ez azonban ellenkezést váltott ki Minszkben, mivel saját szuverenitásukat féltették Putyintól.

A két hírszerző találkozójára kevesebb mint 24 órával azután került sor, hogy a fehérorosz állami média leadott egy felvételt Protaszevics kihallgatásáról.

Oroszország szerdán átutalta az egymilliárd dolláros hitel második részletét is Fehéroroszországnak, mellyel a nyugati szankciók hatását enyhítenék.