41 ezer adag Pfizert adott kölcsön Magyarország Csehországnak

járvány
2021 június 04., 16:54

Magyarország 41 ezer adag koronavírus elleni vakcinát kölcsönzött Csehországnak.

A Pfizer/BioNTech vakcináit Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken délután a prágai O2universum nemzeti oltási központban adta át Andrej Babis cseh miniszterelnöknek.

„Magyar barátaink szükség esetén mindig segítettek, mindig számíthattunk rájuk” - monta Babis a sajtótájékoztatón. Arra is emlékeztetett, hogy Magyarország már korábban 160 új lélegeztetőgépet és 200 kórházi ágyat ajándékozott Csehországnak.

Szijjártó Péter is azt hangsúlyozta, hogy Magyarország és Csehország viszonya baráti, a két gazdaság ezer szállal kötődik egymáshoz, a magyarok és a csehek pedig nagyon szívesen látogatnak el egymás országába.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Budapest pontosan 40 950 adag Pfizer BioNTech-vakcinát adott kölcsön Csehországnak. Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy mintegy 80 ezer adag, koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a 10 millió adag, európai uniós vakcina utólagos szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással.

„Ausztria, Magyarország és Szlovénia esetében a vakcinák kölcsönadásáról van szó, amelyeket visszaadunk, ha már elegendő vakcinával fogunk rendelkezni” - mondta pénteken Jana Adamcová cseh kormányszóvivő. Azt mondta, „az időpontról nincs megállapodás. A kormányfők közti személyes megegyezésről van szó”.

Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használ, az oltás kezdete óta vakcinahiánnyal küzd. Eduard Heger szlovák kormányfő áprilisi látogatásakor 10 ezer adag Moderna vakcinát ígért ajándékozni a cseheknek. Hétfőn egy cseh katonai szállító repülőgép 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát szállított Belgrádból Prágába, ezt Szerbia ajándékozta Csehországnak. (MTI)