Bundagyanúval őrizetbe vettek egy orosz teniszezőt

sport
2021 június 04., 11:57

A francia hatóságok csütörtökön őrizetbe vették a Roland Garroson idén is pályára lépő, a női világranglistán a 765. helyre sorolt orosz teniszezőt, Jana Szizikovát, aki gyanújuk szerint a tavalyi francia nyílt bajnokságon szándékosan veszített el egy meccset, fogadási csalásból.

A francia ügyészség az AP hírügynökség érdeklődésére egyelőre csak annyit erősített meg, hogy egy "nemzetközi női teniszezőt" vettek őrizetbe. Azt, hogy a teniszező az orosz Szizikova, a történtekről elsőként beszámoló francia bulvárlap, a Le Parisien írta meg.

Az AP jelentése szerint a játékost csütörtök éjjel vették őrizetbe "sportvesztegetés és szervezett csalás" gyanújával, melyeket az ügyészség tájékoztatása szerint "2020 szeptemberében követhetett el". Tavaly a koronavírus-világjárvány miatt a hagyományosan tavaszi tornát szeptember végén, október elején rendezték. Az ügyben már tavaly októberben nyomozás indult, miután Szizikova veresége felkeltette a fogadási csalásokra és bundákra szakosodott francia rendőri egység figyelmét.

A hatóságok hivatalosan azt se árulták el, hogy melyik meccs volt gyanús nekik. A német Die Welt és a francia sportlap, a L'Equipe értesülései szerint annak idején a női párosok első fordulójának egyik mérkőzése keltett gyanút szeptember 30-án. Aznap Szizikova és partnere, az amerikai Madison Brengle az Andreea Mitu-Patricia Maria Tig román párossal játszott. A második szett ötödik játszmájában Szizikova nullára vesztette az adogatását, miközben kétszer is dupla hibát vétett. A Parisien pénteki beszámolója szerint a román páros győzelmére több tízezer euró értékben fogadtak különböző irodáknál.

Szizikovát a Parisien értesülései szerint csütörtök este vették őrizetbe, azután, hogy elvesztette a meccsét a női párosok küzdelmének első fordulójában. (AP via ESPN. Címlapképünk illusztráció. Fotó: MARTIN BUREAU/AFP)