Joe Biden büntetőintézkedéseket hozott 59 kínai cég ellen

külföld
2021 június 04., 04:57

Ezek olyan cégek, amelyek kötődnek a kínai védelmi és megfigyelési technológiákat fejlesztő ágazathoz. Az elnöki rendelet szerint az amerikai vállalatok augusztus 2-től nem fektethetnek be a szóban forgó vállalatokba, nem kereskedhetnek értékpapírjaikkal. A rendelet megakadályozza azt, hogy amerikai vállalatok befektetéseikkel támogassák a kínai hadiipart, a hadsereget, a hírszerzést, a hozzájuk kötődő kutatásokat és fejlesztési programokat. Tiltja az amerikai befektetéseket olyan kínai cégekben, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát vagy demokratikus értékeit.

Joe Biden 2021. június 4-én a járvány ellen tett lépésekről és a vakcinációról tartott sajtótájékoztatóján.
photo_camera Joe Biden június 2-án Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Joe Biden által aláírt rendelet még a Donald Trump által tavaly novemberben kiadott rendeletre épül, a felsorolt vállalatok listája felváltja a védelmi minisztérium által korábban összeállított feketelistát, amin több mint ötven kínai vállalat szerepelt.

A Biden rendeletében felsorolt vállalatok közül sokan már az előző elnöki rendeletben is szerepeltek, köztük a Huawei, illetve Kína harmadik legnagyobb olajipari cége, a CNOOC. (MTI)