Orbán szerint mostantól mindenki saját felelőssége, hogy beoltatja-e magát

POLITIKA
2021 június 04., 06:00

"Majdnem 17 millió vakcinánk lesz az év végéig, oltásbiztonságban vagyunk" - mondta péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor, aki szerint a tudósok most már inkább arra hajlanak, hogy nem lesz negyedik hullám. Sajnos nem jelölte meg ez utóbbi, a szaksajtóban olvashatók tükrében meglepő információ forrását.

Orbán Viktor két héttel ezelőtt a Kossuth Rádió stúdiójában.
photo_camera Orbán Viktor két héttel ezelőtt a Kossuth Rádió stúdiójában. Fotó: Fischer Zoltán/MTI/MTVA

"Át fogunk állni a tömeges oltásról a készenléti oltásra" - mondta, vagyis csak néhány oltópontot tartanak majd fenn az országban. A 15 éven aluliak oltásával kapcsolatban arról beszélt, hogy ebben komoly viták vannak a világban - valójában a két mRNS-alapú vakcina, a Moderna és a Pfizer oltása közül a Pfizer használatát az USA-ban és az EU-ban már engedélyezték a 12-15 éves korosztályban, és már a Moderna is beadta a kérelmét az EU-ban is. Orbán most mindenesetre arról beszélt, hogy mivel a magyar szabályozás szerint a 17 éven aluliak nyugodtan mehetnek mindenhova a szüleikkel, vagy ahogy ő fogalmazott, "kiskorú gyermekeket a felnőttek bárhova magukkal vihetik"*, ezért a nyár végéig nem szerveznek oltási kampányt a fiataloknak, de "biztosítani szeretnénk a szülőknek, hogy ha féltik a gyermeküket, akkor beolttathassák"*.

Orbán az interjúban megint elbüszkélkedett azzal, hogy ő sokkal több adatot ismer, mint a közvélemény, meg azok, akik a sajtóban okoskodnak. A riporter nem kérdezett vissza, hogy nem akarná-e megosztani ezeket az ismereteit. Illetve újra úgy beszélt a járványügyi korlátozásokról, mint "börtönszerű állapotról".

Mintegy negyed óra locsogás után elhangzott az interjú második konkrét állítása: várhatóan még ma döntenek arról, hogy a közeljövőben újra összeülhessenek az önkormányzatok képviselő-testületei, vagyis hamarosan már újra ezek dönthetnek a helyi ügyekben, és nem a polgármesterek saját jogkörükben. Ennek örömére megismételte az interjú első konkrét állítását is arról, hogy ezentúl készenléti rendszerben oltanak. Ezt most úgy fogalmazta meg, hogy innentől a kormány a népre hárítja a felelősséget oltásügyben, leveti magáról a védőoltások megszervezésének feladatát.

"Keskeny ösvényen járunk" - kezdte dadogós válaszát Orbán, amikor a pedofiltörvényről kérdezték. "Nem akarunk beleszólni senkinek az életvezetésébe" - mondta, kifejtettenül hagyva, hogy mégis mi járhatott a fejében, amikor ezek a szavak jöttek ki a száján. Inkább bonyolult fejtegetésbe kezdett arról, hogy az ő generációja mennyire le van maradva a gyerekeitől a technológiai kérdésekben.

Az interjú vége felé Orbán elejtette, hogy a nemzetbiztonsági kabinet vizsgálatot kezdett annak feltárására, hogy az amerikai titkosszolgálat vajon a magyar kormány tagjait is lehallgatta-e. Ezután a riporter a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságról kérdezte, amire Orbán hirtelen sebességet váltott, teljesen fellelkesülve beszélt, jobbulást kívánva a sérült Szoboszlai Dominiknak - akit Orbán megfogalmazásában Marco Rossi szövetségi kapitány "kihagyott" a csapatból -, majd hosszasan beszélt arról, hogy általában többes szám első személyben szoktunk beszélni a magyarság sikereiről.

*Helyesbítés: Cikkünk eredeti változatában egy félrehallás miatt olyan szavakat adtunk Orbán Viktor szájába, amiket valójában nem mondott. Ugyanitt cikkünk első változatából kimaradt az az információ, hogy bár kampányt nem szervez erre, de a kormány a 17 éven aluliak védőoltására is igyekszik lehetőséget teremteni. A hibáért szíves elnézést kérünk mind tőle, mind önöktől, olvasóinktól.