Családja szerint kényszeríthették Roman Prataszevicset Lukasenka dicsőítésére

külföld
2021 június 04., 07:14
Prataszevics egy tavaly augusztusi gyűlésen beszél Gdanskban.
photo_camera Prataszevics egy tavaly augusztusi gyűlésen beszél Gdanskban. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Roman Prataszevics, a belarusz ellenzéki aktivista, akit országa titkosszolgálata egy Athénból Vilniusba tartó utasszállító eltérítése árán fogott el, zokogva vallotta be a belarusz állami tévé adásában, hogy kormányellenes tüntetéseket szervezett, majd dicsőítette Aljakszandr Lukasenkát, a tavaly a megfigyelők szerint csalással újraválasztott elnököt. Nyilatkozata családja szerint nem véletlenül volt ennyire ellentmondásos, állításuk szerint Prataszevics kényszer hatására tett beismerő vallomást és egyben hitet Lukasenka mellett.

A család véleményét alátámasztja, hogy Prataszevicsen bántalmazás nyomai látszottak.

Prataszevicset májusban szabályosan elrabolták. A Nexta nevű ellenzéki hírcsatorna alapítója Athénból tartott Vilniusba, vagyis két EU-tagállam fővárosai között utazott, amikor a belarusz hatóságok egy kamu bombafenyegetésre hivatkozva, vadászgépekkel arra kényszerítették a Ryanair járatát, hogy a közeli Vilnius helyett Minszkben szálljon le. A belarusz főváros repterén aztán őrizetbe vették Prataszevicset, akit korábban terrorizmussal gyanúsítottak meg, amiért akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

A csütörtök este sugárzott interjúban Prataszevics beismerte, hogy Lukasenka megbuktatására törekedett, és azt állította, hogy önként vállalta a szereplést. Azt mondta, hogy bár sokat bírálta Lukasenkát, "egyre inkább megérti, hogy [Lukasenka] helyesen cselekedett, és bizonyosan tisztelem is őt".

"Jól ismerem a fiam, és úgy hiszem, soha nem mondott volna ilyeneket. Megtörték őt, és kényszerítették rá, hogy azt mondja, ami szükséges" - nyilatkozta a tévéinterjú után Prataszevics édesapja az AFP-nek. "Szörnyű még belegondolni is, hogy milyen brutalitás árán kényszeríthették a belarusz titkosszolgálatok Roman Prataszevicset e videó elkészítésére. Ennek kéne lennie az első számú bizonyítéknak a Lukasenka ellen a kínzások miatt indított büntetőeljárásban" - mondta a tévéinterjúról Kenneth Roth, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet képviseletében. (Via BBC)