Karácsony Gergely: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

POLITIKA
2021 június 05., 13:36

Szombaton hosszú idő óta először tartottak Budapesten tömegtüntetést. A Kossuth téren több ezre tömeg gyűlt össze, hogy a Fudan Egyetem budapesti kampusza ellen tiltakozzanak.

A demonstrálók az Andrássy úton gyülekeztek, kis késéssel indultak meg. A menet eleje fél hat felé már megérkezett a Kossuth térre, néhány százan már eleve ott várták a Hősök tere felől jövőket.

A térre sokan érkeztek micimackós transzparenssel vagy plüssfigurával, ennek az az oka, hogy 2018-ban egy blogban Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét a mesefigurához hasonlították. Ez neki annyira nem tetszett, hogy egyszerűen betiltotta az összehasonlítást.

A színpadon elsőként a tüntetés szervezője, Jámbor András beszélt. Kifejezte reményét, hogy jövőre kormányváltás lesz, de azt mondta, azért addig is sok az ellenzék dolga. Például hogy megakadályozzák, hogy a Fudan kampusza megépüljön. Ha kell, odaláncoljuk magunkat, de ez a terv így nem fog megvalósulni, mondta Jámbor.

Gede Márton és Őze Sándor lakhatási aktivisták arról beszéltek, a kormány nem tesz semmit azért, hogy segítse azokat az embereket, akik számára elérhetetlen cél egy albérlet is. A rászorulóknak se adókedvezményt, se babaváró hitelt, se támogatást nem nyújtanak, és a bérlakások számát sem növelik.

„Itt mi vagyunk a többség” - kezdte beszédét Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. A politikus azt mondta, első ránézésre érthetetlen, hogy ebbe a projektbe miért ment bele a kormány, de közelebbről nézve már érthetőbbnek nevezte a konstrukciót: a Fudan megépítését közpénzből finanszírozott magánvállalkozásnak nevezte. „Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!” - mondta a polgármester.

Végül Karácsony Gergely lépett a színpadra. Budapest főpolgármestere azt mondta, azokért az értékekért kell most kiállni, amiért 32 évvel ezelőtt Magyarországon tüntettek azok, akik ellen a mostani demonstrálók tüntetnek. Ezzel arra utalt, hogy akkor a mai kormány tagjai még kiálltak a tienanmen téri tüntetők, a tankok elé álló ismeretlen hős mellett. Hozzátette, fontos tisztázni, hogy „nem a kínai emberek ellen tüntetünk. Mégcsak nem is Kína ellen”, még ha egy világ is választ el minket sok kérdésben. felidézte, hogy Budapesten nem egyetemek ellen, inkább egyetemek mellett szokás tüntetni, ahogy tették az emberek az SZFE vagy a CEU ügyében.

„Amit akarunk, az a Diákváros. Amit nem akarunk, az az 500 milliárdból, az adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem. Ez ilyen egyszerű” - mondta Karácsony.

„A Fudan-ügy arról szól, hogy uralkodhatnak-e olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett. Hogy lehetünk-e szabad nemzet. A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága.”

„Azt is szokták mondani, hogy ők minden erejükkel küzdenek a kommunisták ellen” - mondta Karácsony. Szerinte azonban mindig azokat nevezik kommunistának, akik éppen nem értenek velük egyet.

„A Fudan-ügy arról is szól, hogy nincs pusztítóbb, nincs károsabb, nincs visszataszítóbb, mint az a hatalom, aminek semmi erkölcsi célja nincs” - mondta a főpolgármester. Szomorúnak nevezte, hogy mivé lettek az egykori fiatal fideszesek,akik most „öltönyös nagyemberek lettek, helikopterrel jártak, jachtoznak”, és a kínai elitegyetemnek adják oda a vidéki diákok helyett a kollégiumi helyeket.

A Fidesz-szavazóknak is üzent. Arra kérte őket, gondolkozzanak el azon, tényleg ezt akarták-e. „Nem lehet, hogy ma a politika valójában csak a kiváltságos keveseket, az egy százalékot képviselik?” - tette fel a kérdést.

A helyszínről élőben tudósítottunk, ezt itt lehet visszanézni:

link Forrás

Itt pedig korábbi tudósításunk tekinthető meg a gyülekezésről.

A mai tüntetést a Kvassay-zsilip közelébe tervezett Diákvárosért, illetve az annak létét fenyegető, és a kínai kommunista állampárt ideológiájához hű Fudan egyetem, illetve a Fidesz ellen szervezték.

photo_camera Fotó: Szász Zsófi/444


photo_camera Fotó: Szász Zsófi/444
photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP
photo_camera Fotó: Szász Zsófi/444

A tiltakozó demonstrációt Jámbor András baloldali aktivista, a Mérce egykori főszerkesztője hirdette meg, aki korábban volt LMP-s és párbeszédes aktivista is, jelenleg pedig a Karácsony-féle Városházán dolgozik, illetve előválasztási képviselőjelölt a Szikra Mozgalom színeiben a budapesti 6. választókerületben.

Élő Facebook-közvetítésünkben Jámbor András arról beszélt, semmilyen formában nem ért egyet a Fudannal kapcsolatos tervekkel. Több bejelentett tüntetésük is van, így addig folytatják a tiltakozást, míg el nem érik céljukat. Azt is elmondta, szerinte nemcsak a Fudan miatt tüntetnek ma sokan, hanem minden olyan dologért, ami ellen az elmúlt időszakban nem volt alkalom tiltakozni. Említette az egyetemek kiszervezését magánalapítványokba, illetve hogy a kormány szinte semmilyen valós segítséget nem nyújtott a bajba jutott vállalkozásoknak a világjárvány idején.

Szabó Tímea, a Párbeszéd, és Burány Sándor, az MSZP politikusa a tüntetők között.
photo_camera Szabó Tímea, a Párbeszéd, és Burány Sándor, az MSZP politikusa a tüntetők között. Fotó: Szász Zsófi/444

A tüntetésen ott vannak a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Magyar Szocialista Párt politikusai is. Tudósítóink látták Szabó Tímeát, Fekete-Győr Andrást, Hadházy Ákost, és Márki-Zay Pétert is.

A politikából kivonult Juhász Péter aktivistaként jelent meg a demonstráción. Tudósítóinknak azt mondta, szerinte a Fidesz részéről egyrészt politikai motivációja van a Fudan beengedésének, ezt veszélyes játéknak tartja. A másik a korrupció lehet, szerinte Orbán jelenleg választást csak pénzzel tud nyerni.

Az eseményről élőző kollégáink találkoztak egy ujgur demonstrálóval is, aki azt mondta, Németországból érkezett, jelenleg ott él, csak a tüntetés kedvéért érkezett Magyarországra. Azt mondta, az elmúlt két évben két rokona is meghalt Kínában olyan táborokban, melyeket az ujgur muszlim kisebbség elnyomására és átnevelésére hoztak létre.

2020 tavasza, a világjárvány kitörése óta nem volt rendes tüntetésnek nevezhető tömegdemonstráció Magyarországon. A koronavírus megjelenését követően kormányrendeletben korlátozták a tüntetéseket, ennek ellenére voltak próbálkozások, például az autós-dudálós tüntetés a Lánchídnál, melynek résztvevőit ilyen-olyan ürügyekkel büntették. (Erről szóló részletes cikkünket ide kattintva olvashatja.)

A maihoz fogható méretű megmozdulásra azonban rég nem volt példa.

A tüntetők az Andrássy úton gyülekeztek.
photo_camera Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen. Fotó: Szász Zsófi/444