Dunakeszi önkormányzata engedélyezte, hogy Dunakeszi polgármesterének cége társasházat építhessen

ingatlan
2021 június 06., 09:07

Dunakeszi fideszes polgármestere, Dióssi Csaba előbb családi vállalkozásának vezetőjeként megépíttetett egy tízlakásos társasházat, majd kiszállt a cégből, és még a CSOK-ot is felvette, hogy korábbi cégétől megvehesse a lakásokat. A Narancs.hu most azt írja, Dióssi már polgármester volt, amikor Dunakeszi önkormányzata jóváhagyta az akkori cége, a Turan Bt. tízlakásos társasházra vonatkozó építkezését.

A Narancs.hu birtokába jutott a társasház építési engedélyi terve, ami szerint a dokumentum 2011 szeptemberében készült el, az éptkezést pedig 2012 januárjában engedélyezte Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatala. Akkor, amikor Dióssi Csaba már a város polgármestere, valamint országgyűlési képviselő is volt, vagyis az általa vezetett cég építkezését a saját hivatala hagyta jóvá.

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere
photo_camera Dióssi Csaba polgármester beszédet mond a Cimbaliband zenekar minikoncertje előtt a Barátság úti lakótelepen, Dunakeszin 2020. május 21-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Narancs.hu azt írja, az akkor még hatályban lévő közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény szerint hatósági ügy elintézésben nem vehetett részt az, akitől nem várható el annak tárgyilagos megítélése. Illetve a jegyző mint hatóság nem vehetett részt olyan ügyben, amelyben a polgármester az ellenérdekű ügyfél.

Ezzel kapcsolatban Dunakeszi jegyzője a Narancs.hu kérdéseire azt válaszolta, hogy „a Turan Bt. által még 2011-ben kezdeményezett építésengedélyezési eljárás – az akkor hatályos közigazgatási eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény 42 § (5) bekezdésében foglaltakra tekintettel – szabályosan került lefolytatásra, összeférhetetlenség nem állt fenn”.