Elhunyt David Dushman, az utolsó élő katona, aki részt vett Auschwitz felszabadításában

GYÁSZ
2021 június 06., 17:50

Kilencvennyolc éves korában elhunyt David Dushman, az auschwitzi koncentrációs tábor még életben lévő utolsó felszabadítója, egykori sikeres vívó. Az oroszországi zsidó származású Dushman évek óta Münchenben lakott, ott is hunyt el - közölte szombaton a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

„David Dushman halála mélységesen elszomorít - mondta Thomas Bach, a NOB elnöke, egykori német vívó. - Amikor 1970-ben találkoztunk, az auschwitzi háborús tapasztalati ellenére azonnal felajánlotta a barátságát és a tanácsait, ez egy olyan mély emberi gesztus volt, amelyet sosem felejtek el.”

David Dushman 2015-ben, egy megemlékezésen.
photo_camera David Dushman 2015-ben, egy megemlékezésen. Fotó: MARKUS HEINE/NurPhoto via AFP

A volt Szovjetunióból származó David Dushman katona volt a második világháborúban, és a Harmadik Birodalom katonái ellen harcolt. Részt vett a sztálingrádi csatában is. 1945. január 27-én a harckocsija kormányánál vett részt a nácik által megszállt Lengyelország területén felépített auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításában, ahol 7000 túlélő volt. Huszonegy éves volt ekkor.

Orvosi és sporttanulmányai után 1951-ben megnyerte a szovjet vívóbajnokságot, majd a női vívócsapat edzője volt 1952 és 1988 között. Kilencvennégy éves koráig szinte naponta bejárt a müncheni vívóklubba, ahol órákat tartott - közölte a NOB. (MTI)