Balfaszkodó rendőrökről és kétbalkezes tűzoltókról forgatott vígjátékot Rókusfalvy cége EU-pénzből, de nem viccnek szánták

MŰVÉSZET
2021 június 07., 14:13

Aki demagóg, és azt mondja, hogy nálunk csak hülyeségekre költik az EU-pénzek azon részét, amit az alakuló nemzeti tőkésréteg nem lopott el, az gyorsan nézze meg 2021 legjobb magyar játékfilmjét az utkozespont.hu oldalon, és egyből meg fog változni a véleménye.

Nem akarom lelőni a poént, de ez maga a Csupasz pisztoly 3.! Főszerepben Nagy Zsolt színész, Gál Kristóf, a Müller Cecília tájékoztatóiról ismert, színészből lett rendőr, illetve a zabolátlan, szabadon szárnyaló debilség.

A weboldalról először Hadházy Ákos EU-pénz-lopások leleplezésére szakosodott ellenzéki képviselő adott hírt, de ő a szakmája és érdeklődési területe miatt savanyújóska, ezért azon puffogott, hogy a Fidesz-tag, exrádiós Rókusfaly Pál cége, a Roxer Kft. mennyiből forgathatta ezt a képviselő által egyszer “f.s”-nak, másszor “szubprimitív és übergagyi "interaktív" vicc”-nek nevezett filmet.

Hadházy talán életében nem tévedett ekkorát.

A vígjáték műfaja: interaktív, 360 fokos, filmalapú nyomozós játék. Az indítógombot megnyomva gyorsan megismerhetjük a szabályokat, itt tudjuk meg, hogy egy 360 fokban körbeforgatható pályán fogunk játszani, és egy súlyos vasúti baleset ügyében nyomozunk majd, mindenféle nyomokat keresve.

Újabb kattintás és már indul is az intró, ami az egész film egyik legjobb és legfontosabb részének fog később bizonyulni. Egy rendőrautó kormányánál ülünk - ekkor derül ki, hogy nem animált, hanem filmes környezetben fogunk játszani - és fps-nézetben figyelhetjük a szélvédőn keresztül, amint lendületesen megérkezünk egy vasúti baleset helyszínére.

Hogy mi kik vagyunk? Az nem igazán derül ki, valószínűleg a Készenléti Hipszterőrség tagjai, mert egy belül rendőrjelvénnyel felpimpelt régi Saab kabrióval érkezünk. Nyilván egy borbélyműhelyből, de azt sajnos nem mutatják.

Jó ideje itt lehetnek már a rendőrök és mentősök, mert már akkora tábort sikerült építeniük, mint valami komolyabb vándorcigánykaravánnak. Felvertek már például egy sátrat a baleseti helyszínelőknek:

De már rég odaért egy komolyabb méretű daru is

És a háttérben látható, hogy már sikerült felállítani egy komolyabb méretű, fekete sátrat is.

Miközben a helyszínelők között kanyargunk, nem halad előttünk senki, csak a mi kocsink mozog a környéken, de amint leállítjuk az autónkat, egy ott álló, kizárásos alapon régóta ott parkoló rendőrkocsiból olyan lihegve pattan ki Gál Kristóf, az Operatív Törzs tájékoztatóiról ismert, színészből lett rendőr, mintha abban a pillanatban esett volna be, ami abban az esetben lehetséges csak, ha vakondmeghajtású, a föld alatt is mozgásképes kocsival érkezett.

De az autóján nincsenek földdarabok, így az is elképzelhető, hogy rég ott volt, szundított egyet, míg mi meg nem érkeztünk, és most ébredt fel.

Mi is kiszállunk az autóból, hogy minden túlzás nélkül megdöbbentő látvány táruljon a szemünk elé. Amiből indirekt módon az derül ki, hogy vagy a magyar baleseti helyszínelők a világ leggyorsabb sátorverői és a magyar önjáróóriásdaru-vezetők a világ leggyorsabb sofőrjei, vagy az van, hogy a magyar tűzoltóknál nincsen lassabb lajhár. Ők ugyanis csak éppen most kezdik el oltani a vonat által elütött autó motorháztetejéből kicsapó lángokat, bár a kollégák eddigre már képesek voltak felállítani egy fél Sziget Fesztivált:

Ezután megtudjuk, hogy Gál Kristóf micsoda megveszekedett egy tréfamester.

Miután végigizgultuk, hogy a tűzoltók speciális, marha jól kinéző szerszámok segítségével kivágják a kocsiból a leggyűröttebb Rogán Antalnál is ramatyabb állapotban lévő Nagy Zsolt színészt, Prank Őrmester odalép a magatehetetlen, csak motyogni képes, véres-kormos sebesültet hordágyra segítő tűzoltókhoz és megpróbálja kihallgatni az emberi roncsot.

Mindeközben a síneken ott hever egy összetört bicikli is. Jóval a vonat előtt, de a Debilverzumban ez így természetes:

Itt vége az intrónak, és a játék átugrik az első igazi pályára. Ugyanitt vagyunk a baleset helyszínén, egy mozgókép közepében, amit teljesen körbe tudunk fordítani, hogy a fehér pontokkal és sárga jelekkel megjelölt részekre kattintva fontos nyomokat találhassunk.

A kép egészen enyhe elforgatásával máris egy súlyos rendőrvicc közepébe kerülünk: az egyik helyszínelő az e célra szolgáló kerekes mérőeszközével jól láthatóan azt méri le, hogy a vonat mennyit tolta maga előtt a derékba kapott autót.

Csakhogy mindezt a vonat ELŐTT, attól folyamatosan távolodva teszi.

Egyet szpojlereznék: nem, később sem az derül ki, hogy a vonat igazából rükvercben haladt, és a farában egy olyan erős elektromágnes volt, ami több mint 100 méterről képes volt magához rántani a személyautót, ami ettől összetört.

Innentől jön az interaktivitás, ami annyit tesz, hogy pontokra kattintva megtalálhatjuk a sofőr néhány személyes tárgyát, megtudhatjuk egy jóval a vonat orra előtt található pontra kattintva, hogy a mágneses szerelvény 173 méteren át húzta maga után az autót, és meghallgathatjuk Nagy Zsolt vallomását

Miután végigkattintottuk az összes nyomot, jöhet a lényeg, gondolná az Unalmasverzum lakója, de itt a Debilverzumban hálistennek minden másképp van. Az ÖSSZEGZÉS feliratú gombra klikkelve ugyanis kiderül, hogy ennyi volt a nyomozás, a megismert információkat nem értelmeznünk kell, hanem rövid cikket kell írnunk belőle:

Amit a program interaktív módon kijavít

Hogy a magyar interaktivitástörténet csúcsteljesítményeként nyomozó barátunk akkor is pont ugyanúgy gratuláljon az ügyes nyomozásunkhoz, ha egyetlen nyomot sem értelmeztünk helyesen:

Mondjuk igaza van, szidással úgysem lehet semmit elérni.

Küldtem kérdéseket a MÁV-nak, hogy mennyi pénzből készült a mesteri játék, és hogy volt-e közbeszerzés, ha válaszoltak, megírom. A játékban van egyébként még egy csomó vicces elem, de felesleges lett volna egyszerre lelőni az összes poént.

Ez a remek filmkomédia is bizonyította, hogy nincs igaza a huhogóknak, és nemcsak a Filmintézet pénzéből lehet igazi filmet forgatni Magyarországon.