El Salvador elnöke hivatalos fizetőeszközzé tenné a bitcoint

gazdaság
2021 június 07., 09:00

El Salvador elnöke, Nayib Bukele azt tervezi, hogy országában hivatalos fizetőeszközként ismerti el a bitcoint - írja a BBC. Ezzel a közép-amerikai ország lenne az első állam a világon, ahol ilyen rangra emelkedne a kriptovaluta.

Bukele egy floridai bitcoin-konferencián beszélt arról, hogy már a héten benyújthat egy törvényjavaslatot a bitcoin elfogadásáról. El Salvadornak nincs saját valutája, jelenleg az amerikai dollár az egyetlen elismert fizetőeszköz az országban, e mellé jönne a bitcoin.

Az elnök azt reméli, hogy a kriptopénz bevezetésével könnyebben tudnak majd a külföldön, elsősorban az Egyesült Államokban élő salvadoriak pénzt küldeni az otthoni rokonaiknak. El Salvador gazdaságában ugyanis kiemelten fontos szerepet játszanak a kivándoroltak hazautalásai, Ezek a küldemények évi 4 milliárd dollárt, az ország GDP-jének 20 százalékát teszik ki. Bukele emellett azt is reméli, hogy a bitcoin hivatalos elfogadása az országba terelné a világ 680 milliárd dollárt érő bitcoin-vagyonának egy részét. Mint a Twitteren írta, ha ennek a tőkének csak egy százalékát befektetnék El Salvadorban, az 25 százalékkal növelné a salvadori GDP-t.

photo_camera Nayib Bukele, El Salvador elnöke. Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

A bitcoin árfolyama 2021 első hónapjaiban soha nem látott csúcsokat ért el, részben azért, mert egyre több szupergazdag híresség, például Elon Musk állt ki amellett, hogy a kriptovaluta értékálló fizetőeszköz lehet a jövőben. Március végére már több mint 60 ezer dollárt ért egy bitcoin, május végén viszont 40 százalékkal visszaesett az árfolyam, részben azért, mert Elon Musk Tesla cége bejelentette, hogy többet nem lehet majd bitcoinnal fizetni az elektromos luxusautókért, és mert a kínai kormány is szigorúbban kezdte szabályozni a kritobányászatot és a bitcoin tranzakciókat.