Hosszúnak tűnik a harmadik hullám farka

járvány
2021 június 07., 07:22
link Forrás

Lassú és hosszú lesz a lecsengése még a járványnak, hiába ért véget számításaink szerint a harmadik hullám. Hogy mást ne mondjak, vasárnap reggelhez képest mindössze hárommal csökkent a kórházban ápoltak száma, lélegeztetőgépről is csak egy beteg került le.

link Forrás

Az mindenesetre nagyon biztató, hogy vasárnap mindössze 81 új fertőzöttet azonosítottak, ez még a hétvégi, általában visszafogott tesztelés mellett is nagyon kedvező adat, különös tekintettel arra, hogy a pozitív tesztek aránya így is 1,22 százalék volt csupán. Ilyen kevés új fertőzöttet utoljára tavaly augusztus 26-án, a második hullám kirobbanása előtt jelentettek.

link Forrás

Kevésbé biztató viszont az oltási kampány alakulása. Vasárnap elképesztően kevesen, mindössze 1363-an kapták meg a védőoltás első dózisát.

link Forrás
link Forrás

Így hiába közelíti a kétszer oltottak száma a négymilliót, lényegében nem változott a teljes népesség immunitásának mértéke. Ez, egy korábbinál fertőzőbb variáns, az Indiában azonosított delta terjedése előtt kedvezőtlen jel, mivel az még simán végigfuthat az immunizálatlan népességen, melynek aránya a 16 éven felüliek körében legalább 35 százalék.

link Forrás