Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványt, és elfogadja az orosz és kínai vakcinával végzett oltásokat is

járvány
2021 június 07., 13:23

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is – közölte Martin Klus szlovák külügyi államtitkár, aki a TASR szlovák hírügynökség szerint azt mondta, hogy Szlovákia ezt már jelezte is Magyarországnak.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta, Szlovákia várhatóan minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinával elvégzett oltást, tekintettel arra, hogy az orosz oltóanyag Szlovákiában is engedélyezve van, és azt Magyarországon is használják.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban mától kezdték használni a Szputnyik V-t, korábban csak a Pfizer/Biontech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az ország még márciusban 2 millió adag Szputnyik V vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le.

A Szputnyik V beszerzése miatt több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti szlovák koalícióban, mert a két kisebb, liberális párt ellenezte azt. Az oltóanyagot – amiről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt – végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Néhány doboz Szputnyik.
photo_camera Fotó: Iliya Pitalev/Sputnik/Sputnik via AFP

Közben a szlovák egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a terveik szerint már a napokban elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását a 12 és 15 év közötti gyerekek korosztályában is.

A kb. 5,5 millió fős Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 821 ezer volt, közülük közel 952 ezren már a második oltásadagot is megkapták.

Szlovákiában 3 hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. Az NCZI adatai szerint vasárnap közel 300 embert kezeltek kórházban a betegséggel, a kórnak tulajdonított halálesetek száma pedig 10-zel, 12 414-re nőtt. Vasárnap kb. 1000 PCR-teszt kevesebb mint 2 százaléka bizonyult pozitívnak. (MTI)