219 ezer forintot kapnak azok az egyéni vállalkozók, akik a járvány alatt kimaradtak a bértámogatásból

2021 június 8., kedd 7:40

A garantált bérminimummal megegyező összeget, 219 ezer forintot kaphatnak a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató mikrovállalkozások és önfoglalkoztatók, akik alkalmazott híján nem voltak jogosultak az ágazati bértámogatásra. A döntést Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese jelentette be.

Újranyitott fodrászat Skóciában. Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A kormány szerint az egyszeri összeg, ami „Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása” néven fut, körülbelül 100-120 ezer érintett (például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára) könnyítheti meg az újraindulást. Kérdéses persze, hogy ez mire elég, hiszen több havi bevételük esett ki, és márciusban a Szabad Szolgáltatók csoport kétségbeesetten követelte az újranyitást.

Az igényléshez szükséges egyoldalas kérelem hamarosan elérhető lesz a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.