A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint Karácsonynak bocsánatot kell kérnie Tiborcztól a „Tiborcz-adó” kifejezés használata miatt

POLITIKA
2021 június 08., 12:28

Nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsony Gergelynek Tiborcz Istvántól egy jogerős ítélőtáblai döntés szerint - tájékoztatta a Tiborcz Istvánt képviselő Perfect Partner Communication kedden az MTI-t.

Orbán Viktor veje, az elmúlt években milliárdos vagyont felhalmozó Tiborcz István azért indított személyiségi jogi pert Karácsony Gergely ellen, mert a politikus az önkormányzati választási kampányban az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet „Tiborcz-adóként” emlegette.

A jogerős bírósági döntés indoklásában - írta a kommunikációs cég - a bíróság kifejtette: Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy a politikus választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, a Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját a közlemény szerint egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták: annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek. Arról, hogy ez a döntés miért számít egészen abszurdnak, akkor részletesen is írtunk.

A közlemény szerint a Fővárosi Ítélőtábla június 7-én kihirdetett jogerős ítélete szerint Budapest főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a "Tiborcz-adó" kifejezést használta.

A másodfokon eljáró bíróság eltiltotta a további jogsértésektől Karácsony Gergelyt, és kimondta, hogy nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt, a következő tartalommal: "A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek."

Ezen felül Karácsony Gergelynek minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell, valamint 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz Istvánnak. Orbán Viktor veje üdvözölte a jogerős ítéletet, és a NER ideje alatt milliárdossá váló Tiborcz jelezte, hogy a sérelemdíjat a Bókay Gyermekklinikának ajánlja fel.

Frissítés: Tiborcz közleményére válaszul Karácsony Gergely jelezte, hogy a Kúriához fordulnak, illetve hogy „Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó”.