Karácsony: Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát

egyház
2021 június 08., 10:11

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely kedden Facebook-oldalán üzente meg, hogy „Budapest tisztelettel és szeretettel várja” Ferenc pápát. Karácsony egy idézetet is megosztott a pápától:

„Nagybetűs politikának nevezem azt, amely szolgálat, amely új utakat nyit meg az emberek önszerveződési és önkifejezési lehetőségei terén.” Ez a fajta politika „nemcsak az emberekért, hanem az emberekkel együtt is tevékenykedik, közösségeikben és értékeikben gyökerezik”.

Közben a Népszava arról ír, hogy még mindig nem ismert a pápa magyarországi programja. A Vatikán sajtóhivatala azt közölte a lappal, hogy a látogatás részletei akkor tekinthetőek majd hivatalosnak, ha azt a honlapjukon is közzéteszik. A cikk szerint ez július vége felé történhet majd meg.

Múlt héten írt arról a National Catholic Register konzervatív portál, hogy Ferenc pápa csak villámlátogatást tervez Budapestre szeptemberben, amikor az Eucharisztikus Kongresszus záró napján vesz majd részt a Hősök terén, és sem Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal nem kíván találkozni. Lengyel katolikus lapok a héten már arról cikkeztek, hogy a pápa a magyar miniszterelnök menekültellenes politikája miatt nem akarja a találkozót.

A katolikus lapok értesüléseit egyelőre semmilyen vatikáni forrás nem erősítette meg, a Szentszék sajtóosztálya annyit közölt a Népszava kérdésére, hogy

„Jelenleg nem állnak rendelkezésre részletes információk Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatban.”