Nem adja fel, kitart, üzente börtönéből családjának Roman Prataszevics barátnője

külföld
2021 június 09., 15:48
Szofija Szapega és barátja, Roman Prataszevics. Prataszevics a Nexta Telegram-csatorna szerkesztője, őt és barátnőjét a belarusz KGB hurcolta el egy repülőről, amit Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök utasítására gyakorlatilag eltérítettek.
photo_camera Szofija Szapega és barátja, Roman Prataszevics. Prataszevics a Nexta Telegram-csatorna szerkesztője, őt és barátnőjét a belarusz KGB hurcolta el egy repülőről, amit Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök utasítására gyakorlatilag eltérítettek. Fotó: HANDOUT/AFP

Két héttel letartóztatása után először léphetett kapcsolatba családjával Szofija Szapega, a gépeltérítés árán letartóztatott belarusz ellenzéki aktivista, Roman Prataszevics orosz barátnője. Szapegát, aki tagadja, hogy bármilyen politikai szerepet játszana, barátjával együtt hurcolták el a belarusz titkosszolgálatok a minszki reptérről, miután az ország légi ereje Aljakszand Lukasenka elnök közvetlen parancsára gyakorlatilag eltérítette a Ryanari két uniós főváros, Athén és Vilnius között közlekedő járatát, fedélzetén Prataszeviccsel és Szapegával.

Szapega most azt üzente börtönéből a családjának, hogy "nem adja fel, és kitart". A leveleket, melyeken feladóként "KGB börtön" szerepel, Szapega édesanyja osztotta meg a BBC-vel. Szapega levelében azzal nyugtatta szeretteit, hogy "egyszer mindennek vége lesz, még ennek a szerencsétlenségnek is".

A BBC szerint az továbbra se világos, hogy Szapegát egyáltalán mivel vádolják.

Szapega most kézbesített leveleiben arról írt, kínozza a tudat, hogy mi mindenről marad le, egyebek között a diplomázásáról is. "Ma kellett volna megvédenem a disszertációmat, hogy aztán Romával [ez Roman Prataszevics beceneve] egy étteremben pezsgővel ünnepeljünk". Ehelyett aznap kekszet majszolhatott teával zárkája magányában. "Szomorú arra gondolnom, hogy mi minden történik az életben, amiről lemaradok. Nem akartam erről írni, de nincs kivel megosztanom ezeket, és nem tudtam megállni. Sajnálom" - írta.

Szapegáról korábban a belarusz hatóságok hoztak nyilvánosságra egy videót. A felvételen a magát feltűnően kellemetlenül érző, érzékelhetően kényszer hatására megszólaló Szapega "bevallja", hogy ő is szerkesztette barátja Telegram-csatornáját, a belarusz ellenzék legfőbb híroldalává fejlődött Nextát.

Szapega családja arról tájékoztatta a BBC-t, hogy lányuk ügyvédje még velük sem oszthat meg semmilyen információt az ügyről. "Semmit se tudunk, és ez a legrémisztőbb. E leveleket leszámítva teljes tudatlanságban vagyunk. Teljes a csend, és ez igazán rémisztő" - nyilatkozta telefonon Belaruszból Szapega édesanyja, Ánya Dudics a BBC-nek.

Szapega ügyvédje elmondása szerint eleinte pánikrohamoktól szenvedett a börtönben, de a fiatal nő most arról írt, hogy kapott gyógyszert, és megnyugtatta családját, hogy már eszik. Mint írta, az időt karóra hiányában a közeli templom harangjával méri, és elkezdte értékelni az olyan apró dolgokat, mint a madárcsicsergés és a cellája ablakán beszűrődő napfény. Azt írta, a börtönében csak egyszer sírta el magát, amikor megkapta édesanyja első levelét, és megcsapta az orrát a parfümje illata. (Via BBC)