Orbán: Ha jól megy idén a gazdaság, jövő év elején visszakaphatják a gyerekesek az idén befizetett adójukat

gazdaság
2021 június 09., 09:56

"Arra teszek indítványt a mai kormányülésen, amit még soha senki sem csinált," vezette fel bejelentését Orbán Viktor a Világgazdaság Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján szerdán.

Mivel a családokat megviselte a járvány időszaka, azt javaslom, hogyha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadjuk jövő év elején a 2021-ban befizetett adójuk összegét,

mondta a miniszterelnök. Részletekbe nem ment bele, de arról beszélt, hogy húznának egy jövedelmi határt, hogy a jól keresők ne járjanak még jobban: az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót utalnák vissza. Szerinte ez 550-580 milliárdos egyszeri kiadást jelent a költségvetésnek. Orbán a közel 45 perces előadását még azzal kezdte, hogy

nem lesz választási költségvetés, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás sem. Szerinte ennek szellemében rakta össze a kormány a jövő évi költségvetést.

Ezzel szemben többek közt arról beszélt, hogy hiába javasolja még Matolcsy György jegybank elnök is a költségvetési hiány minél hamarabbi csökkentését, a kormány továbbra is úgy számol, hogy idén idén 7,5 százalékos, 2022-ben 5,9 százalékos lesz a hiánycél. Leszögezte: a terv szerint megvalósítja a kormány a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését.

Önellátás

Az elmúlt másfél év tanulsága a miniszterelnök szerint az, hogy a jövőben a biztonságra kell törekedni. Ez Orbán szerint azt jelenti, hogy

egy jövőbeni járvány elleni védekezésben nem függhet másoktól Magyarország.

Meg kell teremteni az önvédelem képességét, az országnak önellátónak kell lennie többek közt védőeszközökből, lélegeztetőgépekből, gyógyszerből és vakcinából is. A miniszterelnök szerint akkor is, amikor éppen nincs járvány.

"Ki kell fejlesztenünk a saját vakcinánkat, most erre a járványra, és olyan kapacitással kell rendelkeznünk szellemi, tudományos és laboratóriumi kapacitással, hogy sokkal gyorsabban tudjuk kifejleszteni a saját vakcinánkat a következő járvány ellen, mint amire most képesek voltunk,"

jelentette ki Orbán. Szerinte az, hogy már 16 hónapja tart a járvány, de a magyar szakemberek jövő év végére ígérik a saját fejlesztésű oltóanyagot, az egyszerűen kevés.

Budapest és vidék

Beszéde elején hangsúlyozta, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni, széles társadalmi és gazdasági összefogás kell, hogy sikeres legyen az újraindítás. Majd bejelentette, hogy

a következő hétéves uniós ciklus összes forrását vidékre szánja a kormány.

Nem engedhető meg, hogy míg Budapest az átlagos uniós fejlettségi szint fölött áll, addig az ország négy legrosszabb helyzetben lévő régiója benne van az EU legrosszabban teljesítő régiója közt.

"Minden migráció rossz, a belső is, mert az azt jelenti, hogy az emberek nem tudnak ott boldogulni, ahová születtek,"

tette hozzá. Szembe kell menni az urbanizációs trendekkel, Orbán szerint a kormány dolga megteremteni a lehetőséget, hogy mindenki ott boldogulhasson, ahová született.

Két új törzs, Magyarország keleti lába

Orbán Viktor az előadásában beszélt még arról, hogy

  • két új operatív törzs jön létre. A Szijjártó Péter vezette a gazdasági élet újraindításáért, a Novák Katalinra bízott pedig a társadalmi élet újraindításáért lesz felelős.
  • Ismét alkalmazkodnia kell a külkapcsolatoknak a megváltozott helyzethez Orbán szerint. Nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon, a keleti is fontos.