11 millió dolláros váltságdíjat fizetett a JBS húsóriás a hekkereknek

külföld
2021 június 10., 08:11

A világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalata, a JBS 11 millió dollárt fizetett ki azoknak, akik meghekkelték az informatikai rendszerüket - írja a BBC. Az összeget állítólag bitcoinnal rendezték.

A céget múlt héten érte óriási kibertámadás, átmenetileg le is kellett állítaniuk a működést Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Bár a probléma megoldásában az ausztráliai szövetségi rendőrség és a kormány is aktívan részt vett, végül nem sikerült felszabadítani a szervereket.

A cég azt állítja, ügyfeleik védelme érdekében voltak kénytelenek kifizetni a váltságdíjat.

A hekkerek azzal fenyegetőztek, hogy ha a JBS nem fizeti ki kriptovalutában a kért összeget, törölni fognak bizonyos fájlokat. A támadás

„Nagyon nehéz döntés volt vállalatunk számára és személyesen számomra is” - mondta a JBS igazgatója, Andre Nogueira.

Az ügyben az FBI is nyomozást indított, a Fehér Ház pedig felvette a kapcsolatot az orosz kormánnyal, mert azt sejtik, hogy egy Oroszországban tevékenykedő csoport áll a támadás mögött.

Az 1953-ban, Brazíliában alapított JBS-nek ma már 15 országban több mint 150 üzeme van, 150 ezer embert foglalkoztatnak, és szupermarketektől gyorséttermekig rengeteg mindenkit ők látnak el hússal. Csak az Egyesült Államokban a JBS dolgozza fel az ország marhafogyasztásának negyedét és sertéshús-igényének ötödét.