Győzelmi kényszer – a 444 új könyve Orbán focijáról

könyv
2021 június 10., 11:22

Orbán Viktorról mindenki tudja, hogy megrögzött futballrajongó.

Gyerekkori kis klubjából NB I-es élcsapatot csinált, alig kétezres falujába, a hétvégi háza mellé négyezres stadiont és milliárdokból gazdálkodó utánpótlásbázist építtetett. Minden szabad percét a pálya közelében vagy meccsnézéssel tölti. 2010 óta több százmilliárd forintot költött a futballra. Egyes számítások szerint több mint 800 milliárdot. Politikájának központi eleme és legfontosabb szimbóluma lett a futball.

De Orbán nem egyszerű futballrajongó. Több annál.

A futballpályákon szerzett élményei meghatározzák teljes világlátását, politikai gondolkodását. Futballcsapat mintájára, közös meccseken szervezte meg a Fidesz kemény magját, legmegbízhatóbb embereit is az öltözők világából ismeri; szurkolói kellékekkel, rigmusokkal, mítoszokkal és rítusokkal tartja egyben, mozgatja híveit, szavazótáborát.

A foci Orbán számára nem elsősorban játékot vagy szórakozást jelent; őt mindig is a küzdelem vonzotta. Hogy miként lehet felülkerekedni a másikon. Számára a futball és a politika: harc; azok győznek, akik jobban akarnak. „Mi, akikben több volt a sport iránti szenvedély, mint a tehetség, ugyan nem jutottunk el a világ legjobbjai közé, de egy életre felfegyvereztük magunkat akaraterővel és küzdeni tudással. Én is ezért állhatok ma itt” – mondta a topolyai futballakadémia megnyitóünnepségén 2018-ban.

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer - Futball és hatalom Orbán világában
photo_camera Fotó: 444

Hogyan alakult ki ez a mentalitás Orbánban? Hogyan használta az akarat és a győzelem kultuszát politikai közösségének formálásában? A 444 újságírója, Rényi Pál Dániel új könyvében rengeteg anekdotikus részlettel, információs mozaikkal rajzolja meg Orbán politika- és futballfelfogásának körvonalait.

Honnan ered Orbán határtalan futballszenvedélye? Kik voltak a hősei a futballpályák mentén, és mit tanult tőlük? Miért kell minden pillanatban valakit vagy valamit legyőzni? Ezekre a kérdésekre is választ ad a könyv.

A Győzelmi kényszer szerzője több tucat interjút készített, és sok száz archív dokumentumot használt, hogy megpróbálja kideríteni, miért hasonlítanak a magyar politika mindennapjai egy soha véget nem érő, vagy inkább folyton újra- és újrakezdődő, elkeseredett kiesési rangadóhoz, ahol mindig, minden áron győzni kell, de a győzelem után azonnal jön a következő, még veszedelmesebb ellenfél.

Hogy miért éppen ilyen Orbán futballja, amit az egész ország kénytelen játszani.

A könyv már megrendelhető. A 444 KÖR tagjainak személyes kedvezmény jár, aminek részleteiről emailt küldünk - csak nekik!

photo_camera Fotó: 444