27 tisztviselőt büntettek meg Kínában a tragédiába torkollt ultramaraton miatt

külföld
2021 június 11., 17:22

27 helyi tisztviselőt büntettek meg a kínai hatóságok a májusban tragédiába torkolt kanszui ultramaraton miatt. A százkilométeres futóverseny résztvevőire kemény vihar csapott le erős széllel és jégesővel. 21 futó vesztette életét, a javuk kihűlt.

A május 22-i futóversenyen eltévedt, kihűlt futók felkutatására 1200 embert és hőkamerás drónokat is bevetettek.
photo_camera A május 22-i futóversenyen eltévedt, kihűlt futók felkutatására 1200 embert és hőkamerás drónokat is bevetettek. Fotó: STR/AFP

A kínai állami hírügynökség, az Új-Kína (Hszinhua) jelentése szerint többek közt leváltották a versenynek helyt adó Csingtaj megye előljáróját, illetve Pejjin városának párttitkárát és polgármesterét is. Több más tisztviselőt megróttak és lefokoztak. A versenyt szervező cég tulajdonosát, Csang Hsziao-jent pedig őrizetbe vették, rá büntetőeljárás vár.

A büntetésekkel egyidejűleg a kormányzati források azt is nyilvánosságra hozták, hogy a Csingtaj megyei párttitkár, Li Co-pi életét vesztette, az Új-Kína jelentése szerint öngyilkosságot követett el.

A tragédiába torkollt versenyt május 22-én rendezték Csingtaj megye természeti látványossága, a Sárga Folyó Kőerdő Park területén. A túlélő futók szerint az időjárási előrejelzés ugyan jósolt némi szelet és esőt, de szó se volt olyan extrém viharról, ami lecsapott a futókra, akik közül többen csak pólót és rövidnadrágot viseltek. Három órával a reggel kilenc órai start után, egy hegyi szakaszon aztán jétesővel és nagy széllökésekkel csapott le rájuk a vihar, a hőmérséklet meg meredeken zuhant. Sok futó egyszerűen eltévedt a sűrű, átláthatatlan esőben. (Via BBC)