38 állatfajt árusítottak illegálisan a vuhani piacokon a járvány kitörése előtt

járvány
2021 június 11., 07:45

Legalább 47 ezer vadállatot árusítottak illegálisan a vuhani piacokon a koronavírus-járvány kitörése előtt, köztük több olyan fajt, ami hordozója lehetett a vírusnak - derült ki egy kutatásból.

A Scientific Reports nevű szaklapban jelent meg egy kutatás, ami azt mutatja be, milyen állatfajokat és milyen körülmények között árusítottak a vuhani piacokon a járvány kitörése előtti időszakban. A tudósok jókor voltak jó helyen, eredetileg egy másik kutatás miatt vizsgálták havonta a vadállat-piacokat. A tanulmányuk hozzájárulhat ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan kezdődött a járvány.

2017 májusa és 2019 novembere között a kutatók 38 emlős-, hüllő- és madárfaj egyedeit találták meg a vizsgált négy vuhani piacon. Közöttük több olyan állat is volt, például a nyérc és a cibetmacska, amik a feltételezések szerint közvetítőfajok lehettek a vírust eredetileg hordozó denevérek és az emberek között.

A járvány eredetéről két elmélet van, az egyik az, hogy a vuhani virológiai laborból szabadult ki véletlenül a vírus - ezzel az opcióval az utóbbi időben kezdett komolyan foglalkozni a tudományos közélet. Kína elutasítja ezt a lehetőséget. A másik elmélet az, hogy állatról terjedt az emberre.

Néhány virológus szerint az utóbbi elméletet erősíti, hogy valóban több potenciális közvetítőfaj volt jelen a piacon, ráadásul az állatokat rossz higiéniai körülmények között tartották, általában élve árusították őket, és a vevő igénye szerint helyben vágták le. Ezek mind kedvezhettek a vírus átadásának.

Kína korábban a helyi hatóságokra hivatkozva tagadta, hogy illegális állatkereskedelem zajlott volna a vuhani Huanan piacon, ahova az első covid-betegek 28 százaléka járt.

A tudósok szerint a következő lépés az, hogy kiderítsék, honnan származtak az illegálisan árusított állatok, és megvizsgálják a piacon azonosított fajokat, hogy fellelhető-e bennük a vírus. (Vice)