Irán elleni sikeres akcióival büszkélkedett a távozó izraeli kémfőnök

külföld
2021 június 11., 13:57

A hírszerzés világában elég ritka, hogy egy távozó kémfőnök kipakoljon a búcsúinterjújában, most mégis valami ilyesmi történt. Joszi Cohen, a Moszad távozó főnöke persze nyilván nem a titkosszolgálat kényes titkait leplezte le, inkább csak büszkélkedett, de mégiscsak elsőként ismerte el nyilvánosan, hogy a Moszad akciójának eredményekét pusztított tűz 2020-ban Irán natanzi nukleáris kísérleti terepén, ahogy idén áprilisban is, nem sokkal az új felszerelés megérkezése után, izraeli szabotázs okozott ugyanott komoly károkat.

Joszi Cohen, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad távozó főnöke
photo_camera Joszi Cohen, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad távozó főnöke Fotó: HEIDI LEVINE/AFP

Cohen a legrészletesebben egy 2018-as akciójukról beszélt. Akkor izraeli ügynökök egy rendkívül összetett, nagy szervezést igénylő, a Moszad húsz ügynökének összehangolt munkájával végrehajtott akció keretében az iráni nukleáris program több ezer oldalnyi iratát lopták el egy iráni raktár harminc széfjét feltörve. Ezen iratok alapján vádolta meg 2018-ban Netanjahu Iránt azzal, hogy titkon folytatja atomprogramját. Netanjahu vádjai pedig indokot adtak Donald Trumpnak, hogy felrúgja az Iránnal kötött atomalkut.

Cohen azért különösen büszke erre az akcióra, mert bár nagyon kockázatos volt, és több ügynöküket is ki kellett menekíteniük Iránból, az akcióban résztvevők mindegyike életben maradt, mi több, "jól van".

Cohen az interjújában az Irán első számú atomtudósa, Mohsen Fahrizadeh elleni merényletről is beszélt, bár azt pont nem volt hajlandó megerősíteni, igaz, cáfolni se, hogy ahhoz Izraelnek köze lett volna. Fahrizadehet Teherán közelében géppuskázták le, az irániak vádjai szerint egy távirányítású fegyverrel. Cohen erről csak annyit mondott, hogy Fahrizadeh "hosszú évekig" a Moszad célpontja volt, illetve hogy "ha egy ember olyan képességek birtokában van, amik Izrael polgárait fenyegetik, akkor meg kell szűnnie létezni". (Via BBC)