Kína szankciókat vet ki a kínaiak ellen szankciókat kivető nyugatiakkal szemben

külföld
2021 június 11., 12:53

A kínai állam legfőbb döntéshozó szerve, az Országos Népi Gyűlés csütörtökön elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Kína szankciókat vessen ki olyan személyekkel és szervezetekkel szemben, akik/amelyek kínai embereket diszkrimináló lépéseket hoznak. A törvény szerint, amelyet a szokásosnál jóval gyorsabban és átláthatatlanabbul vertek át a döntéshozó szerven, az ilyen szervezeteket vagy egyéneket egy anti-szankciós listára helyezhetik, megtagadhatják a belépésüket Kínába és lefoglalhatják a Kínában lévő vagyonelemeiket.

A kínai állam ezzel a lépéssel reagál az Egyesült Államok és az Európai Unió szankcióira, amelyeket többek között a hongkongi demokratikus ellenzék leverése és az ujgur kisebbség szisztematikus és erőszakos elnyomása miatt vetettek ki. Kevés dolog érzékelteti igazán, miről szól a törvény, mint az a tény, hogy az Országos Népi Gyűlés 14 helyettes házelnökéből 14 ellen vetett már ki szankciókat az Egyesült Államok, amiért megszavazták azt a törvényt, amely kritikusok szerint komolyan korlátozza a politikai szabadságjogokat Hongkongban.

photo_camera Az Országos Népi Gyűlés nagyterme. Illusztráció: EyePress via AFP

Az amerikai kormány még tavaly nyáron, az Európai Unió pedig idén márciusban vetett ki szankciókat kínai állami vezetők ellen, utóbbi az ujgurok internáló táborokba zárása és rendszeres kínzása miatt. Emlékezetes, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a kormány nevében magamutogató és káros döntésnek nevezte a szankciók bevezetését.

A kínai törvény első változatát még áprilisban tárgyalta az ONGY, majd most két nappal a tárgyalások második köre után el is fogadták. Elemzők szerint ez azért szokatlan, mert általában minden törvényjavaslatot legalább három körben megvitat a testület, amiből arra lehet következtetni, hogy valamiért sietős a kínai államnak a nyugatiak elleni szankciók bevezetése. (Guardian)