A Magyar Közlönyben hirdették ki, hogy védettségi igazolvány nélkül is lehet kivetítőn nézni a meccset

sport
2021 június 12., 06:58

Lehet ugyan néha panaszkodni a magyar államigazgatásra, hogy egyes területeken nem működik elég olajozottan, de az egész biztos, ez a kritika fel sem merülhet, ha a labdarúgás világáról van szó.

Jól mutatja ezt az is, hogy az Európa-bajnokság nyitányának napján megjelent Orbán Viktor aláírásával egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, ami gyorsan tisztázta, hogy lehet-e védettségi igazolvány nélkül kivetítőnél meccset nézni. Ez nem magától értetődő kérdés, hiszen míg vendéglátóhelyek teraszára már ki lehet ülni igazolvány nélkül, szervezett eseményeken nem lehet részt venni.

Szurkolók a kivetítőn nézik az Eb F csoportja második fordulójában játszott Izland–Magyarország mérkőzést a Margitszigeten június 18-án (Fotó: Ruzsa István / MTI)
photo_camera Szurkolók a kivetítőn nézik az Eb F csoportja második fordulójában játszott Izland–Magyarország mérkőzést a Margitszigeten 2016 június 18-án (Fotó: Ruzsa István / MTI) Fotó: Ruzsa István

Szerencsére a jogalkotó résen volt, és a rendelet rendet tett: a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletet kiegészítette ezzel a bekezdéssel:

„(4c) Ezen alcím alkalmazásában nem minősül rendezvénynek a versenyrendszerben szervezett verseny vagy mérkőzés közterületen elhelyezett kivetítőn történő közvetítése. Az ilyen helyszínen való tartózkodásra, szolgáltatásnyújtásra e rendeletnek a vendéglátó üzlet kerthelyiségére vagy teraszára vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.”

A rendelet a kihirdetés napján este 20 órától lépett életbe, azaz még pont az olasz-török nyitómeccs előtt.

Az azonban egyáltalán nem világos, hogy ez vonatkozik-e a szurkolói zónákra. A nagyobb budapesti szurkolói zónák (Millenáris, Városliget) oldalán továbbra is az olvasható, hogy a helyszín csak védettségi igazolvánnyal látogatható, ezért megkerestük a városligeti helyszínt fenntartó Puskás Arénát, és rákérdeztünk a dologra. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés: mint a válaszból kiderült, a városligeti hivatalos UEFA szurkolói zónára és annak üzemeltetésére speciális szabályok vonatkoznak, így ott marad a védettségi igazolvány.