Szivároghat a Tajsan atomerőmű, Kína egyelőre tagad

külföld
2021 június 14., 08:26

A Tajsan atomerőművet részben tulajdonló francia vállalat, a Framatome egy „bármikor bekövetkezhető radiológiai veszély” miatt küldött figyelmeztetést amerikai tisztviselőknek a CNN információi szerint.

A vállalat szerint a kínai hatóságok megemelték a Tajsan atomerőmű környékén a sugárzással kapcsolatos elfogadható egészségügyi határértéket, hogy ne kelljen bezárni az atomerőművet. Egy CNN-nek nyilatkozó, meg nem nevezett forrás azonban azt állította, a Biden-adminisztráció szerint az üzemben még nincs „válságszint”.

Bár az amerikaiak szerint sem az üzem dolgozóira, sem a kínai lakosságra nem jelent veszélyt a jelenlegi helyzet, a CNN szerint szokatlan, hogy egy külföldi vállalat azonnal az amerikai kormányhoz fordul segítségért, amikor a kínai állami tulajdonú partnere az incidens tényét sem ismeri el. A CNN szerint a kialakult helyzet nehéz helyzetbe hozhatja az Egyesült Államokat, ha a szivárgás folytatódik vagy erősödik, anélkül hogy orvosolnák azt.

photo_camera A Tajsan atomerőmű Fotó: Xinhua via AFP

Úgy tudni, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács a múlt héten többször is ülésezett az atomerőmű ügyében, és az amerikai kormány többször egyeztetett szakértőkkel és a francia kormánnyal. A CNN úgy tudja, az amerikaiak felvették a kapcsolatot a kínai kormánnyal is. Az amerikai kormány részleteket nem közölt, csak annyit, hogy ha a kínai lakosságot fenyegetné valamilyen kockázat, cselekednének.

A CNN az ügyben kereste a kínai hatóságokat, a washingtoni kínai nagykövetséget, valamint az atomerőművet működtető kínai állami tulajdonú energetikai céget a francia vállalattal együtt, de egyikőjük sem reagált.