A Le Monde úgy látja, Kína kísértésbe viszi Orbán Viktort

POLITIKA
2021 június 15., 10:54

A Fudan Egyetem terve bebetonozza az ellenzék kritikáit Orbán Viktor keleti fordulata miatt, és bár Orbán némiképp meghátrált, egyáltalán nem biztos, hogy feladta az elképzelést - állítja cikkében Jean-Baptist Chastand, a Le Monde bécsi, régiós tudósítója. A szerző egyébként egyértelműen a nacionalista jelzővel illeti a miniszterelnököt.

A lap szerint a Fudan-beruházás egyértelműen az intenzív magyar-kínai közeledés újabb jelképe, hasonlóan az európai jóváhagyás nélkül vett Sinopharm-oltásokhoz és a Budapest–Belgrád vasútvonalhoz. A járvány okozta válságban Orbán valamiféle megváltóként pozicionálja magát az EU-val szemben, és szívesebben keresi a keleti, tekintélyelvű hatalmak - orosz, török, kínai - kegyeit. Az álláspontját kifejezte azzal is, hogy a Kínát kritizáló ügyekben szembeszállt az uniós határozatokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök 2019. április 25-én Pekingben.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök 2019 áprilisában. Fotó: Andrea Verdelli/AFP

Chastand azt is írja, hogy Orbán lépései idomulnak a társadalom jelentős részének véleményéhez, miszerint a magyarok különleges nép Európában, amit a közép-ázsiai inváziók idejéből származó, ritka nyelv is bizonyít. Egy közvélemény-kutatásra is hivatkozik, mely szerint a népesség fele barátsággal viseltetik Kína iránt, viszont nem érdekli, hogy az mennyire tartja szem előtt az emberi jogokat.

Felhozza a kormánypárti sajtó cikkeit is, melyek bőszen kiállnak a Fudan terve mellett, ugyanakkor a CEU-t a „Soros-féle kémhálózat” részének tekintik. Karácsony Gergely ezzel szemben arra támaszkodik, hogy a felmérések tanúsága szerint ellenzi a tervet a budapestiek többsége, amely javíthatatlanul liberálisabb, mint a vidéken élők. Ám mivel az előrejelzések azt mutatják, hogy szoros lesz a verseny a jövő évi választáson, Orbán láthatólag nem akarta bevállalni a kockázatot.

A cikk szerint ettől függetlenül Orbán még nem mondott le Fudanról, és védeni fogja együttműködését a Kínai Kommunista Párttal. Ugyan az orbáni logika az utóbbi hónapokban mutat némi hasonlóságot a Macron által meghirdetett „európai szuverenitáshoz”, a campus ötlete azt mutatja, hogy Magyarországnak esze ágában sincs erős és demokratikus alternatív Európát építeni. (Le Monde via HVG360)