Legalább 17 palesztin megsérült az izraeli nacionalisták zászlós felvonulásán

külföld
2021 június 15., 18:15

Legalább 17 palesztin megsérült az izraeli nacionalisták keddi, Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulását megelőző összetűzésekben, közölte az izraeli sajtó palesztin egészségügyi forrásokra és a vörös félholdra hivatkozva.

A nap folyamán rohamrendőrök és lovasrendőrök zárták le a jeruzsálemi óvárosban található Damaszkuszi kapu térségét, ahol palesztinok ezrei gyülekeztek még a menet előtt. A biztonsági erők villanógránátokat is bevetettek tömegoszlatásra. A rendvédelmi szervek várhatóan meg fogják akadályozni azt is, hogy az izraeli felvonulás résztvevői áthaladjanak a muszlimok lakta városrészhez vezető kapun, ahol számos keresztény, muzulmán és zsidó kegyhely található.

photo_camera Fotó: HAZEM BADER/AFP

Helyszíni beszámolók szerint izraeli nacionalisták százai gyülekeztek a Damaszkuszi kapu előtt. A vitatott izraeli megmozdulásra mintegy ötezer résztvevőt vártak. Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik. Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik, ami a hírügynökségek szerint a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet. A felvonulók izraeli zászlókat lengettek. Egyesek pedig azt skandálták, hogy "halál az arabokra".

„Jeruzsálem minden felekezeté, de a város Izraelben van. Izraelben pedig biztosítani kell, hogy szabadon oda mehessünk, ahová akarunk, zászlóval vagy anélkül” - hangoztatta Doron Avrahami, a felvonulók egyike a rendőrségi korlátozásokat sérelmezve.

A jeruzsálemi városvezetés szerint nagyjából kétezer rendőr biztosítja a menetet. Beni Gantz védelmi miniszter a biztonsági erők képviselőivel tartott tanácskozáson hangsúlyozta, hogy mindenképpen el kell kerülni a feszültséget, és meg kell védeni Izrael állampolgárainak - zsidóknak és araboknak - a biztonságát.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul "harag napját", vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

photo_camera Fotó: ABBAS MOMANI/AFP

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök óva intett a zászlós felvonulás esetleges veszélyes következményeitől. Néhány órával a nacionalisták keddi megmozdulása előtt a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izraelbe. Ezek több tüzet is okoztak a határ menti zsidó települések földjein. Hasonló incidensekre egyébként nem volt példa az Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején kirobbant rakétaháborúnak véget vető, május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet óta.

A felvonulás a vasárnap hivatalba lépett Naftali Bennett kormányfő első igazi kihívása. Az egyébként nacionalista Bennett gyakorlatias politikát ígért, tekintve törékeny kormánykoalícióját, amely a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldaliig terjedő pártokat foglal magában, sőt Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő politikai erő is bekerült a kabinetbe. (MTI)