Megszavazta a parlament a lakástörvényt, ami piaci ár alatt adja el a világörökségi területeken lévő bérlakásokat

gazdaság
2021 június 15., 13:06

134 igen és 25 nem szavazat mellett megszavazta a parlament a lakástörvényt kedden, aminek értelmében az önkormányzati lakások bérlői a piaci ár töredékéért vásárolják meg a lakásokat a világörökségi területeken.

Az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum a pedofiltörvénynek álcázott homofób törvény megszavazásához hasonlóan ezt a szavazást is bojkottálták.

A lakástörvény első verziója Böröcz László képviselőtől származik, és akkor még az állt benne, hogy az önkormányzatoknak kötelező lesz eladni a világörökségi területeken lévő bérlakásokat a bérlőknek, akkor is, ha csak 1-2 éve költöztek be. A tervezetben nem volt semmilyen szabályozás arra nézve, hogy a piaci ár alatt lakáshoz hozzájutott bérlők nem adhatják tovább azokat sokkal magasabb áron.

Böröcz javaslata ellen fideszes polgármesterek is tiltakoztak, akárcsak ellenzéki politikusok és civil szervezetek, hiszen ellehetetlenítette volna, hogy az önkormányzatok segítsenek a helyben élők lakhatási gondjain, és csorbította volna az autonómiájukat is.

A Fidesz ezután módosította a javaslatot, amely szerint az önkormányzatoknak csak azokat a lakásokat kell eladniuk, amik világörökségi helyszínen és annak védőövezetében, műemléképületben találhatók, vagy olyan házakban, amik akkor elidegenítési és terhelési tilalommal terheltek voltak, de azóta ezt a korlátozást feloldották. Szintén kitétel lett, hogy a bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én, és annak időtartama eléri az öt évet.

Később azonban történt még egy módosítás, ezért most ezt a változatot szavazta meg a parlament:

  • a cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent,
  • az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre,
  • kizárólag a Várnegyedet érintően bekerült a szövegbe, hogy az itt megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakás közül a földszinti elhelyezkedésűeknél a rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható,
  • a Várban nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat. (via Telex)