Még mindig nem ismeri el az EU az orosz Szputnyik-vakcinát

járvány
2021 június 16., 21:32
Szputnyik V vakcinákat készítenek elő a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, április 10-én.
photo_camera Szputnyik V-vakcinákat készítenek elő a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban április 10-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Továbbra sem tudják regisztrálni az Európai Unióban az orosz Szputnyik V-vakcinát, mivel az európai hatóságok a június 10-i határidőig sem kapták meg az orosz féltől a bekért adatokat, a szükséges klinikai tesztek részletes eredményeit – közölte a Reuters hírügynökség német kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az oltóanyag elismerése így szeptemberre tolódhat, de azt sem lehet kizárni, hogy év végégig is elhúzódik a folyamat. Az Európai Gyógyszerügynökség eredetileg májusra vagy júniusra akarta lezárni az eljárást. Az egyik forrás szerint az orosz gyártó jövő hétre, illetve legkésőbb a hó végére ígéri az adatokat.

Németország az EU-s regisztrációs eljárás eredményétől tette függővé, hogy rendel-e orosz vakcinát, de mivel az eljárás húzódik, erre egyre kevesebb esély van, mert azóta a már elfogadott (nyugati gyártású) oltóanyagokból is érkezett elég, és az oltási program is felpörgött.

Magyarország annak ellenére kezdett Szputnyikkal oltani, hogy nem kapta meg az EU-s jóváhagyást. Két hete pedig – az Unióban másodikként – Szlovákia is elkezdte használni az orosz vakcinát.