Mit csinálj, ha sürgősen szükséged van a Babaváró hitelre?

hirdetés
2021 június 16., 06:50
ad

A Babaváró hitel egy támogatott, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. Éppen ezért a bírálati ideje sem olyan hosszú, mint a lakáshiteleké, ahol jellemzően 4-8 hét is eltelhet az igényléstől a folyósításig. Ugyanakkor ne számítsunk arra, hogy pár napon belül számlánkon lesz a kért hitelösszeg. Márpedig egyes élethelyzetekben nagyon is fontos lehet az időtényező.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. Az első 5 évben az adósnak nem kell kamatot fizetnie, ráadásul a kamatmentesség megmarad, amennyiben ezen idő alatt legalább egy gyermeke születik az igénylőknek. Ha pedig a teljes futamidő alatt megszületne a második és a harmadik baba, akkor a tartozásból is elengednek. (Előbbi esetben a fennálló összeg 30%-a, míg utóbbi esetben a teljes tartozás elengedésre kerül.)

A konstrukcióhoz ráadásul szabad felhasználású – bármilyen célra elkölthető a kapott összeg -, emellett nincs szükség ingatlanfedezetre sem a hitel felvételéhez. Emiatt a bírálati idő jóval kedvezőbb, mint egy lakáshitelnél. Ugyanakkor nem születik olyan gyorsan döntés, mint egy személyi kölcsönnél, amelynél 3-5 munkanap alatt pénzhez juthat az igénylő.

Fontos a hiánytalan dokumentáció

Időt vehet igénybe a hiteligényléshez szükséges anyagok beszerzése. Az alábbi dokumentumokra, igazolásokra lehet szükség Babaváró esetén:

  • Személyes igazolványok: érvényes személyi igazolvány/útlevél/jogosítvány, lakcímkártya, adókártya.

  • Munkáltatói igazolás – Egyes bankok ráadásul papír alapon, eredeti aláírással ellátott igazolást várnak el.

  • NAV jövedelemigazolás – Bizonyos esetekben a munkáltatói igazolás mellé még NAV igazolásra is szükség lehet. (Például készpénzben kapott jövedelem, saját vállalkozásból származó bevétel esetén.)

  • Igazolás a megfelelő Tb-jogviszonyról.

  • Várandósgondozási kiskönyv, vagy igazolás a terhességről. Ez csak abban az esetben szükséges, ha már legalább 12 hetes terhes a feleség.

A dokumentumok beszerzése időigényes lehet, ráadásul a konstrukcióhoz – mivel támogatásról beszélünk – néhány nehezebben beszerezhető igazolás is kellhet. Például a 3 éves Tb-jogviszony alátámasztására szolgáló igazolást is elég nehézkes beszerezni: ezt a kormányhivataloknál lehet kérni, de ügyfélkapunk keresztül online is igényelhető.

Azonban mindkét esetben – ami igazából három különböző megoldást takarhat – relatív hosszú ügyintézési idővel számolhatunk:

  1. Elképzelhető, hogy az online igényelt dokumentumot két hét alatt kapjuk meg postán, elektronikus csatornán.

  2. A kormányhivatalba lehet időpontot foglalni, de Budapesten például csak szerencsével lehet egy héten belül szabad időpontot találni.

  3. A járványhelyzet elmúltával már nem kötelező időpontot foglalni, ügyfélfogadási időben bármikor be lehet menni a hivatalba.

Ez utóbbi lehetőség kihasználásával sürgős esetben felgyorsulhat az ügyintézési idő, de ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői szerint érdemes legalább egy hetet kalkulálni a dokumentum beszerzésére.

A munkáltatói igazolásra, egyéb dokumentumok beszerzésére is időt kell szánni. (Akik még otthonról dolgoznak nehezebben kaphatnak például eredeti munkáltatói igazolást.)

A bírálat is elhúzódhat

A teljes dokumentáció birtokában tudjuk benyújtani igénylésünket a bankhoz, ezt követően kezdődik a bank bírálati ideje. Mivel támogatásról beszélünk több mindent meg kell nézni, mint egy “sima” személyi kölcsön esetében.

A jogszabály alapján a bírálati idő legfeljebb 10 munkanap – két hét – lehet, azonban jellemzően ennél gyorsabban döntenek a bankok, amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak. (Ha valami hiányzik, akkor a papírok utólagos pótlása, javítása még elnyújthatja a bírálati időt.)

Vagyis a dokumentumok beszerzését is beleszámítva akár 2-4 hét is eltelhet addig, amíg pénzhez jutunk.

Egy jó választással gyorsabban juthatunk pénzhez

Ha sürgősen szükség lenne a pénzre, akkor lehet olyan megoldás, amellyel a bírálati idő rövidül. A Bankmonitor Online Babaváró Hitel választásával – a konstrukcióban az Erste Bank a Bankmonitor partnere – az igénylés benyújtását követő két munkanapon belül megtudhatjuk a bírálat eredményét. Jóváhagyást követően pedig már alá is írható a hitelszerződés.

De mikor is lehet lényeges a bírálati idő? A Bankmonitor szakértői szerint bizonyos esetekben több millió forint is múlhat a gyorsaságon.

Már úton a baba

Ha bármikor megszülethet a baba, akkor az igénylés nagyon is sürgőssé válhat. A kölcsön igénylését megelőzően született gyermekre ugyanis nem jár támogatás, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy már biztosan kamatmentes lesz-e a hitelünk, vagy sem. (A kamatmentesség önmagában egy 10 millió forint összegű Babavárónál 7 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet.)

Ebben a helyzetben valóban sietni kell a dokumentum összegyűjtésével és az igénylés benyújtásával, de a bírálati idő szerencsére nem számít. Viszont egy esetleges elutasítással bajba kerülhetünk: a Babavárót újra benyújthatjuk egy másik bankba, ám ha addig megszületett a baba, akkor az új igénylésnél már nem kapjuk meg a kamatmentességet a gyermek után.

Szorít a lakásvásárlás határideje

Sokan lakásvásárlásra fordítják a babaváró összegét. Ez érthető, hiszen a jogszabály alapján a kölcsönösszeg 75 százaléka helyettesítheti a saját megtakarításunkat, vagyis önerőnek tekinthető.

Alapesetben egy 40 millió forint értékű lakás vásárlásához – azt feltételezve, hogy a bank legfeljebb a vételár 70 százalékát folyósítja lakáshitelként – minimum 12 millió forint önerőre lenne szükség. A maximális, 10 millió forint összegű Babaváró hitel felvételével viszont már elégséges lehet a vásárláshoz 4,5 millió saját megtakarítás felhasználása is.

Pont ezért sokan úgy is kezelik a Babavárót, mint az önerőt. Arról azonban megfeledkeznek, hogy ez az összeg nem áll még rendelkezésükre, vagyis nem számolnak a kölcsön bírálati idejével. (Olyan határidőket vállalnak az önerő megfizetésére, mintha az valóban a rendelkezésükre állna.) Márpedig könnyen lehet, hogy 1-2 hét alatt nem fognak pénzhez jutni. Ha szoros fizetési határidő került a szerződésben, akkor máris nagyon fontossá válhat számukra a kölcsön bírálati ideje.

Márpedig egy csúszás miatt sok esetben késedelmi kamatot, kötbért is fizetnünk kell. Sőt, az egész adásvételi szerződés meghiúsulhat, márpedig jelen helyzetben ez a mi hibánk lenne. Vagyis elbukhatjuk a vevőként megfizetett foglaló összegét is, ami jellemzően a vételár 10 százaléka szokott lenni.