A Világbank nem támogatja, hogy a bitcoin hivatalos fizetőeszköz legyen Salvadorban

külföld
2021 június 17., 06:48

A nemzetközi pénzügyi szervezet többek között a bitcoinnal kapcsolatos transzparencia-problémákat, illetve a kriptovaluták előállításának hatalmas környezeti lábnyomát hozta fel kifogásként.

Salvador elnöke, Nayib Bukele állt elő azzal az ötlettel, hogy a világon először hivatalos fizetőeszközzé tennék a bitcoint, az amerikai dollár mellett, és a múlt héten szavazott is erről a helyi parlament. A Világbank döntése ugyanakkor komoly akadályokat gördíthet a terv útjába, mely szerint már három hónapon belül országszerte használatba kéne helyezni a bitcoinokat.

Salvadorban már a Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé válása előtt is lehetett már kriptovalutával fizetni, még ilyen kioszkokban is.
photo_camera Fotó: STANLEY ESTRADA/AFP

A Világbank szóvivője a BBC beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy elkötelezettek abban, hogy segítsék Salvador gazdaságát, többek között szabályozói oldalon is, de a bitcoin nem egy olyan terület, amit a szervezetük támogathatna az átláthatósági problémák és a jelentős környezeti terhelése miatt.

Szerdán derült ki, hogy Salvador pénzügyminisztere, Alejandro Zelaya a Világbanktól kért technikai segítséget a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tételében. Zelaya azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) sikeresen tárgyaltak, és az IMF nem volt a bitcoin bevezetése ellen. Ezzel szemben az IMF múlt héten azt közölte, hogy makro-közgazdaságtani, pénzügyi és jogi problémáik is vannak a salvadori bitcoinötlettel.

Az új törvények értelmében 90 napon belül minden salvadori üzletnek és szolgáltatásnak el kéne tudnia fogadnia bitcoint, kivéve akkor, ha ehhez hiányoznak a technológiai feltételek. A bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tétele a salvadori elnök szerint segíthet abban is, hogy a külföldön élő salvadoriak könnyebben utaljanak haza pénzt. A kétmillió külföldön dolgozó salvadori hazautalásaira jelentős mértékben támaszkodik az ország, a GDP 20 százalékát teszik ki ezek az összegek.