Egyelőre nem sikerült bejegyeztetni az alapítványt, aminek a kezelésébe adnák a Szegedi Tudományegyetemet

POLITIKA
2021 június 17., 11:01

Hiába biztosította Stumpf István, az egyetemek alapítványi átalakítását felügyelő kormánybiztos a Szegedi Tudományegyetem oktatóit és hallgatóit május eleji online fórumán arról, hogy május végére már bejegyzik az egyetemet működtető alapítványt, a Szeged.hu értesülései szerint erre a mai napig nem került sor. A lap a cégbíróságon a késlekedés okait is felderítette:

az egyetem alapítványi kiszervezésének igyekezetében a kormány olyan néven foglalta törvénybe az egyetemet működtető alapítványt, mely néven 2007 óta létezik már egy másik. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány ráadásul a Szegedi Tudományegyetem egyik alapítványa. Ennek felszámolását ugyan már február 23-án elrendelték, de a cégbírósági bejegyzésében egyelőre az áll, hogy a március 20-án indult eljárás "folyamatban van".

Az SZTE kiszervezését az év elején nagyon sietősen, mindössze három hét alatt, botrányos körülmények között verték keresztül az egyetem vezetésén. Január 29-én az egyetem szenátusa úgy szavazta meg szűk többséggel az átalakítást, hogy hat szenátor is ellentétesen szavazott az őket delegáló kari tanácsok akaratával. A kormány ezután is siettette az átalakítást, az országgyűlés április 27-én szavazta meg az egyetemek alapítványi tulajdonba adásáról szóló törvényt, amiben megadták az egyetemeket kezelő alapítványok nevét is.

Stumpf május elején még határozottan visszautasította az egyetem vezetésének kérését, hogy a tanévkezdésig hátralevő idő rövidsége miatt ne idén, hanem 2022 januárjában adják alapítványi fenntartásba egyetemüket.