Hitlert éltették, egy társukat zaklatták német katonák Litvániában

külföld
2021 június 17., 05:35

Mintegy harminc, Litvániában szolgáló katonáját volt kénytelen visszahívni a német hadsereg, mert a gyanú szerint rasszista, antiszemita megjegyzéseket tettek, és szexuális erőszakot követtek el. A főkolomposokat azonnal el is bocsájthatják a seregből.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter a legszigorúbb büntetést helyezte kilátásba a német hadsereg egészét szégyenbe hozó szakasz tagjainak.
photo_camera Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter a legszigorúbb büntetést helyezte kilátásba a német hadsereg egészét szégyenbe hozó szakasz tagjainak. Fotó: MARKUS SCHREIBER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az érintettek a NATO Megerősített Előretolt Jelenlét nevű küldetésében vettek részt a balti államokban.

A Spiegel jelentése szerint az érintettek kimenőjük során annyira berúgtak egy szállodában, hogy rájuk kellett hívni a katonai rendőrséget. A vizsgálatok során kiderült, hogy a buli egy pontján Adolf Hitler születésnapi dalát énekelték. A vádak szerint a katonák esküjük megszegésén túl "rasszista és antiszemita felhangú és szélsőséges viselkedésükkel" is szabályt sértettek. "Ez nem csupán megengedhetetlen, hanem valamennyiünkre szégyent hoz" - kommentálta a lapnak a hadsereg szóvivője.

A történtekre reagálva az egykor Angela Merkel kancellár utódjának tekintett védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer a Twitteren "a legszigorúbb büntetést" helyezte kilátásba. Viselkedésük szerinte "a Bundeswehrben szolgálók mindegyikének arcul csapása" volt.

A BBC beszámolója szerint a most kivont szakasz katonáinak egy részét a rasszista, antiszemita viselkedésen túl egy katonatársuk ellen elkövetett szexuális erőszakkal is gyanúsítják, a cselekményt a katonák le is filmezték.

A német fegyveres és rendfenntartó erőknél a brit közműsor-szolgáltató szerint egyre komolyabb probléma a szélsőjobboldaliak beszivárgása. 2020-ban a hadügyminiszter kénytelen volt részben feloszlatni az elit KSK kommandót, mert húsz tagjuk is szélsőjobboldali szervezkedés gyanújába keveredett, a múlt héten pedig a frankfurti rendőrség elitalakulatát kellett feloszlatni ugyanilyen okból. (Via Reuters, BBC)