Kim Dzsongun nyilvánosan is beismerte, hogy "elég feszült" az élelmiszerhelyzet Észak-Koreában

külföld
2021 június 17., 04:57
Az észak-koreai állampárt politbürójának ülésén készült felvételeken Kim soványabbnak tűnt a szokásosnál
photo_camera Az észak-koreai állampárt politbürójának ülésén készült felvételeken Kim soványabbnak tűnt a szokásosnál Fotó: Screenshot - KCTV via NK News

Kim Dzsongun - aki a hírek szerint maga is lefogyott - hivatalosan is elismerte, hogy országában élelmiszerhiány van. Ez a megfigyelők korábbi értékelései alapján elég enyhe megfogalmazása annak, hogy Észak-Koreában éhínség pusztíthat, aminek a fő oka, hogy a koronavírus-járvány alatt a bezártsága miatt az angolszász sajtóban csak remetekirályságként emlegetett diktatúra még kínai határát is lezárta, teljesen elvágva magát a külvilágtól.

Kim az észak-koreai egypárt központi bizottságának a héten kezdődött tanácskozásán az ország vezetőihez intézett beszédében úgy fogalmazott, hogy "a nép élelmiszerhelyzete immár feszült". Ezért először is a mezőgazdaságot vádolta, amely nem hozta a tervszámokat a gabonatermelésben a tavalyi tájfunok okozta árvizek miatt.

Az élelmiszerhiányt a BBC az Észak-Koreára specializálódott híroldal, az NK News beszámolójával érzékeltette, mely szerint egy kiló banánért akár 45 dollárt (13 ezer forintot) is elkérnek. Az Észak-Koreából érkező hírek hitelességét szinte lehetetlen ellenőrizni.

A valós ok, mint már írtuk, inkább a Kínával folytatott kereskedelem megszűnése, illetve az országot az atom- és rakétaprogramja miatt évek óta sújtó szankciók sora.

Észak-Koreában ritka, hogy a diktátor az országban valóban megélhető nehézségekről beszéljen. Az élelmiszerhiány komolyságát a BBC beszámolója alapján így tán az jellemzi a leginkább, hogy Kim idén már másodszor beszélt erről nyilvánosan, áprilisban még a "fáradságos menetelést" is felemlegette. A fogalom a 90-es évek nagy éhínsége idején született, amit az Észak-Koreát gabonával ellátó Szovjetunió széthullása váltott ki. Akkor a becslések szerint hárommillió észak-koreai halhatott éhen. (Via BBC)