Oroszországban egyre több mindenkinek írják elő a kötelező oltást

június 17., csütörtök 13:55

Oroszország egyes régióiban néhány foglalkozási ág számára kötelezővé tették a koronavírus-fertőzés elleni vakcinációt, de az országban nincs totális védőoltás-kötelezettség - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak Moszkvában.

A szóvivő szerint a járványhelyzet alakulását tekintve "teljesen indokolt" intézkedésekről van szó. Az ügyben a regionális tisztifőorvos döntése alapján a különleges járványügyi jogkörökkel felruházott kormányzók jogosultak dönteni. Hozzátette, hogy a védőoltás önkéntességének elve általános értelemben változatlan marad.

"Csak azt tudom megállapítani, hogy az önkéntes vakcináció üteme sok kívánnivalót hagy maga után" - jegyezte meg a Kreml szóvivője.

Az országban rendkívül rosszul alakul az immunizáció a vírussal szemben, az orosz lakosság csupán 13 százaléka oltatta be magát, hiába áll rendelkezésre hazai fejlesztésű vakcina december óta. Ezért több régióban is elkezdték előírni bizonyos szektorokban a kötelező oltást a munkavállalók több mint felének. A moszkvai régióban például többek között a kereskedelemben, a szépségiparban, a vendéglátásban, a tömegközlekedésben, az oktatásban, a kommunikációs szektorban, a kulturális és sportintézményekben, az állami és önkormányzati intézményekben kell oltatniuk sokaknak magukat. Azaz a jelek szerint elég sok embernek.

Peszkov az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva támogatásáról biztosította azt a fővárosban és Moszkva megyében meghozott rendelkezést, amely szerint a szolgáltatási szektorban dolgozók 60 százalékát be kell oltani, valamint a két régió rektori tanácsának azt a döntését, hogy csak olyan diákokat engednek be az előadásokra, akik már beoltatták magukat, túlestek a Covid-19 betegségen vagy felmentésük van az oltások alól.

Moszkvát és a fővárost övező régiót követően egyébként Kemerovo és Szahalin megye is elrendelte a lakosság egyes csoportjainak beoltását. Sajtóértesülések szerint hasonló lépésre készül a novoszibirszki régió kormányzója is.

Oroszországban a csütörtöki hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 14 057-tel 5 264 047-re emelkedett.

Csütörtökön a legtöbb új esetet Moszkvában (6195), Moszkva megyében (1208), Szentpéterváron (946), Nyizsnyij Novgorod megyében (207) és Voronyezs megyében (179) észlelték.

A napi növekmény országos szinten kedden 0,27 százalék volt, az új esetek 15,5 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 296 350-re, a halálos áldozatoké 416-tal 127 992-ra, a felépülteké pedig 11 205-tel 4 839 705-re emelkedett.
Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 143,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 351 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 588 322 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rinat Makszjutov, a második orosz vakcinát, az EpiVacCoronát kidolgozó Vektor Központ vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy Oroszországban eddig a SARS-CoV-2 vírus mintegy 14 ezer mutációját mutatták ki. A szakértő szerint az esetek túlnyomó többségében a koronavírus alapvető tulajdonságai nem térnek el lényegesen, ezért a központ sem mérlegeli oltóanyagának módosítását. (via MTI)