Nasa: Korábban soha nem látott hőmennyiséget nyel el a Föld

klímaváltozás
2021 június 18., 09:44

A Nasa és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (Noaa) közös tanulmánya szerint 2005 és 2019 között szinte megkétszereződött a Föld energia-egyensúlytalansága, mert korábban soha nem látott hőmennyiséget nyel el a bolygó. Az energia-egyensúlytalanság azt a különbséget jelenti, hogy a Nap által kisugárzott energiából mennyit nyel el a Föld légköre és felszíne, ahhoz képest, hogy mennyi infravörös sugárzás kerül vissza az űrbe. A Nasa közleménye szerint a Föld most több energiát nyel el, ami miatt melegszik a bolygó.

A kutatók szerint az energia-egyensúlytalanságot kimutatják a műholdas megfigyelések illetve az óceánokon úszó szenzorok adatai is. Ezek az úszó adatgyűjtők teszik lehetővé, hogy meg lehessen becsülni, milyen ütemben melegednek fel az óceánok. Mivel az óceánok fogják fel a többletenergia 90 százalékát, a műholdas szenzorok adatainak összhangban kell lenniük az óceánok hőmérsékletváltozásával. A Nasa kutatója és a tanulmány vezetője, Norman Loeb szerint ez a két, egymástól függetlenül megfigyelési mód mutatta most meg, hogy mennyit változott a Föld energia-egyensúlytalansága, amihez hozzátette, hogy az általuk tapasztalt változások „aggasztóak”.

Azt, hogy megkétszereződött az energia-egyensúlytalanság, az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése okozza, ami pedig jég- és hóolvadást idéz elő. (Guardian)

Kiemelt videóink