Orosz területről érkező kibertámadás ért vezető lengyel politikusokat

külföld
2021 június 18., 13:30

Széleskörű kibertámadás érte a legfontosabb lengyel politikusokat, a lengyel és szövetséges titkosszolgálati elemzések szerint a támadás Oroszország területéről indult, közölte pénteken Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánypárt elnöke. Közleménye szerint a kibertámadás a legfontosabb lengyel tisztségviselők, miniszterek, parlamenti képviselők ellen irányult.

Ezt később Mateusz Morawiecki miniszterelnök is megerősítette, és azt kérte a lengyelektől, ne higgyenek a következő napokban várhatóan terjesztett álhíreknek. Az ügyet egyelőre vizsgálják, a támadás által érintetteket a rendőrség tájékoztatja a további teendőkről, így email fiókjuk védelméről.

photo_camera Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök 2021 májusában Fotó: STEPHANIE LECOCQ/AFP

Kaczynski azt kérte a lengyelektől, „ne keveredjenek bele a különféle irányultságú politikusok ellen irányuló műveletbe”, melynek „egyik fő célja az, hogy megtámadja a lengyel társadalmat, destabilizálja az országot”.

Múlt héten a kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk számolt be a közösségi médiában arról, hogy feltörték email- és Twitter-fiókját, valamint a feleségéét is. Ezután zártkörű ülésen tárgyalt a szejm a kibertámadásokról, ami után Piotr Müller kormányszóvivő úgy fogalmazott, a lengyel politikusok a következő hetekben egy dezinformációs támadás célpontjává fognak válni, a lengyel titkosszolgálatok ennek kapcsán megfelelő lépéseket tesznek. (MTI)