Vett egy facsemetét a vonaton egy idegentől, kiderült, hogy a világ legdrágább mangója az

külföld
2021 június 18., 18:54

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően egy indiai farmer a világ legdrágább mangóját vette meg egy idegentől, most három biztonsági őrrel és kilenc kutyával őrizteti a mangófáit.

Sankalp Singh Parihar négy évvel ezelőtt egy vonatút során elegyedett szóba egy másik utassal, aki felajánlotta, hogy elad neki egy különleges mangófa csemetét 2500 rúpiáért (kb. 10 000 forint). A férfi kíváncsiságból megvette a növényt, és mivel nem tudta pontosan milyen fajta, úgy gondozta, mint egy egyszerű mangófát.

Pár hónap múlva kiderült, hogy a fa különleges, piros gyümölcsöt hoz. Parihar a tudta nélkül a világ legdrágább mangóját, a japán Mijazaki mangót termesztette a kertjében.

A gyümölcs Mijazaki prefektúrájából származik, ahol a mangótermesztők szigorú szabályok szerint, óriási odafigyeléssel gondozzák a fajtát. Annyira, hogy a növekvő gyümölcsöket hálóba csomagolják, és forgatják, hogy minden oldala ugyanannyira piros legyen. Az érett gyümölcs esés közben sem tud megsérülni, mert nem a földre, hanem a hálóba esik.

Egyetlen mangó átlagosan 15 000 forintba kerül, sokszor luxusajándékként adják drága csoki vagy ital helyett.

Parihar szerint náluk Indiában mindenféle különösebb odafigyelés nélkül is nagyon jól érzi magát a növény, ugyanúgy gondozza őket, mint az országban honos más mangófajtákat.

Az a terve, hogy más indiai farmereknek is elérhetővé tegye a gyümölcsöt, és olyan áron árulhassák, amit minden család meg tud fizetni.

A médiafigyelem miatt többször próbálták már meglopni őket, ezért a férfi három őrrel és kilenc kutyával őrizteti folyamatosan a kertjét, benne az 52 luxusmangófával. (Vice)