Az oltásokra is kiterjed az izraeli-palesztin konfliktus

járvány
2021 június 19., 06:07

Felmondta a palesztin hatóság azt a vakcinacsere-megállapodást, amelyet még korábban kötött az izraeli állammal - írja a BBC. A megállapodás szerint Izrael közel egymillió, a nyáron lejáró Pfizer vakcinát ad a palesztinoknak, felgyorsítva az oltási programot a palesztin területeken, cserébe a palesztinok visszaadják majd a vakcinákat, ha szeptemberben és októberben megérkezik a Pfizertől rendelt szállítmány.

A palesztinok szerint viszont az Izraeltől kapott vakcinák sokkal hamarabb lejárnak, mint arról korábban szó volt, így inkább lemondanak az egész cseréről. Mai Alkaila palesztin egészségügyi miniszter szerint az eredeti megállapodásban az szerepelt, hogy a vakcinák, amelyeket Izrael küld, júliusban és augusztusban járnak majd le, az első, 90 ezer darabos szállítmányt viszont még júniusban be kellett volna adni. Ilyen gyorsan nem tudták volna beadni az oltásokat, így inkább elállnak az egész cserétől. Az izraeli kormány nem kommentálta a palesztinok döntését, így arra se reagált, mikor járnak le a cserére szánt oltások.

Gázában és Ciszjordániában a beoltható lakosság 30 százaléka kapta meg legalább az első oltását, Izraelben viszont 55 százalék már teljesen át van oltva. Az ENSZ korábban kritizálta is Izraelt, amiért az ellenőrzése alatt tartott palesztin területekre nem terjesztette ki az amúgy mintaszerűen alapos oltási programját.

Izraelben a héten vette át a hatalmat a Naftali Bennett vezette új koalíciós kormány, a palesztinok kapcsolata viszont nem indul jobban az új kormánnyal, mint ahogy Benjámin Netanyahu kormányával alakult: szerdán, az új kormány beiktatása után alig két nappal az izraeli hadsereg újra palesztin célpontokat bombázott Gázában, a légi csapások pedig csütörtökön is folytatódtak.