Az ultrakonzervatív Ebrahim Raiszi lesz Irán új elnöke

külföld
2021 június 19., 07:15

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati - jelentette az iráni állami média szombaton. "Remélem, hogy kormánya - Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt - virágzást és elégedettséget hoz országunk számára" - írta Hemmati.

Ugyan a belügyminisztérium azt közölte, hogy a szavazatszámlálás még tart, korábban pedig arról tájékoztatott, hogy a végleges összesítés vasárnapra várható, nem sokkal később Haszan Róháni leköszönő elnök is megerősítette: megvan a választás győztese. "Gratulálok az embereknek a döntésükhöz - jelentette be Róháni a televízióban - A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország" - tette hozzá, bár a győztes nevét nem mondta ki. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Raiszi győzelmét mindhárom ellenfele - Instagramon, Twitteren vagy az iráni médián keresztül - elismerte.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett.Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő Raiszi magáénak tudhatta a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is. Raiszi ellen az Egyesült Államok kormánya korábban szankciókat vetett ki, amiért évtizedekkel ezelőtt vélhetően köze volt politikai foglyok kivégzéséhez.

A választáson eredetileg több mint hatszáz jelölt akart indulni, de az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett. Az ellenzék ezért a választás bojkottjára szólított fel, ami hozzájárulhatott az alacsony részvételhez. (MTI)