Nem viccel a kánikula, jövő héten 37-38 fok is lehet

2021 június 19., szombat 17:06

Megérkezett a hőhullám hazánkba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap sok napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 35 fok között várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között lesz, a vízpartokon és a belvárosokban lesz az enyhébb idő.

A kutyák se bírják a hőséget, kerüljük velük a forró aszfaltot. Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

A helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből kialakulhat záporeső, zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban. Vasárnap a Kisalföldön élénkül meg a déli szél. Zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak.

A jövő hét első felében még durvább lesz a kánikula, az Időkép közlése alapján a hőmérséklet egyre több helyen eléri, sőt meg is haladjuk a 35 fokot: a legmelegebb tájakon 37-38 fok is lehet. A minimumok nagy területen 20 fok fölött maradnak. A forróság mellé továbbra is sok napsütés, nagyon erős UV-sugárzás társul majd. Valamivel több gomolyfelhő hétfőn lehet fölöttünk, akkor elszórtan, kedden és szerdán csak néhol alakulhat ki futó zápor, zivatar. Kedd éjfélig érvényben van a másodfokú hőségriasztás, ezt valószínűleg meghosszabbítják. Csütörtök este, péntek tájékán várható majd enyhülés. (MTI, Időkép)