Ferenc pápa: Meg kell nyitni a szíveket a menekültek előtt

2021 június 20., vasárnap 16:17

Az otthonukat elhagyni kényszerülő menekültek iránti könyörületre szólított Ferenc pápa a menekültek világnapján, és humanitárius folyosók létesítését szorgalmazta az otthonukat elveszítőknek és az éhezőknek Mianmarban.

A katolikus egyház vezetője azt mondta: „meg kell nyitni a szíveket” a menekültek előtt. „Magunkévá kell tennünk szomorúságukat és örömüket, tanuljunk bátor kitartásukból, és így mindannyian hozzájárulunk egy emberségesebb közösség, egyetlen nagy család létrehozásához” – mondta a pápa.

Ferenc pápa szokása szerint az Apostoli Palota Szent Péter térre néző ablakából mondta el a beszédét. Fotó: Vincenzo Pinto/AFP

Bejelentette, hogy csatlakozik Mianmar püspökeihez, akik a felhívásukban a nemzetközi közösségtől kértek segítséget az ázsiai ország több ezer otthon nélkül maradt és éhező lakójának. A püspökök humanitárius folyosók felállítását szorgalmazták, és azt, hogy a templomok, pagodák, kolostorok, szentélyek és az iskolák, kórházak is semleges, védett helyszínnek számítsanak.

A menekültek világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 2001-től tartja meg minden évben. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a világban több mint 82 millió ember menekül az otthonából háborúk, erőszak, üldözés miatt. A menekültek világnapjának estéjén Olaszország több intézménye épületét kék színnel világítják meg, köztük a római parlament felsőházát is. (MTI)