Holtan találták meg a járványszkeptikus Jürgen Coningset

bűnügy
2021 június 20., 15:49

A belga rendőrség közölte, hogy megtalálták a szökésben lévő katona, Jürgen Conings holttestét Dilserbosban, nem messze onnan, ahol a hatóságok nagy erőkkel keresték a Hoge Kempen Nemzeti Parkban. A szövetségi ügyészség szerint a jelek arra utalnak, hogy a tizedes, az ország légierejének különlegesen képzett katonája agyonlőtte magát.

Állig felfegyverzett belga katonák Jürgen Conings nyomában május 20-án.
photo_camera Állig felfegyverzett belga katonák Jürgen Conings nyomában május 20-án. Fotó: DIRK WAEM/Belga via AFP

A szélsőjobboldali és összeesküvés-hívő körökben népszerű, állig felfegyverzett belga katona május 17-én kezdett el menekülni, amikor a hatóságok megpróbálták felelősségre vonni, amiért halálosan megfenyegette az ország legismertebb járványügyi szakértőjét. Conings a légierőnél mesterlövészeket képzett ki, korábban a belga különleges erők tagjaként több külföldi békefenntartó misszióban is részt vett, a volt Jugoszláviától kezdve Irakon át Afganisztánig. Ahogy az ilyen katonákat, őt is kiképezték arra, hogy hosszú időre el tudjon bújni az esetleges üldözői elől.

A belga járványvédekezést vezető Marc van Ranstot és a családját a belga hatóságok eddig egy biztonságos helyen rejtegették. A szakértőnek egyébként ma van a születésnapja. (Brussels Times)