Naftali Bennett: Az iráni elnökválasztás eredménye az utolsó figyelmeztetés

külföld
2021 június 20., 12:15

Izrael kormányfője, Naftali Bennett az iráni elnökválasztás eredményére reagálva azt mondta: a keményvonalas Ebrahím Raíszi megválasztása utolsó figyelmeztetésül szolgálhat a nagyhatalmaknak, hogy ne térjenek vissza az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz.

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök
photo_camera Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a kormányülésen Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

A nagyhatalmaknak „meg kell érteniük, hogy kivel van dolguk, és hogy miféle rezsimet óhajtanak erősíteni” – mondta Naftali Bennett az új izraeli kormány első rendes ülésén. Az összes lehetőség közül éppen „a teheráni hóhérra” esett (Irán legfőbb vezetője, Ali) Hamenei választása”, arra az emberre, aki több ezer iráni ellenzéki haláláért felelős – mondta az izraeli kormányfő, aki szerint „nem szabad, hogy egy hóhérrezsimnek tömegpusztító fegyverei legyenek”.

Ebrahim Raíszi ellen most is amerikai szankciók vannak érvényben amiatt, hogy 1988-ban szerepe volt több ezer politikai fogoly kivégzésében.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter szombat este azt írta a Twitteren, hogy Raíszi megválasztása „fel kell, hogy élessze az iráni atomprogram leállítása melletti eltökéltséget”, hogy véget vessenek Teherán „romboló erőfeszítéseinek a (közel-keleti) régióban”.

Megfigyelők szerint az új, keményvonalasnak tartott iráni elnök megválasztásának az lehet az egyik következménye, hogy az eddiginél is nyíltabb lesz az ellenségeskedés a zsidó állam és az iszlám köztársaság között. Teherán emellett feltehetően fokozottabban támogatja majd az Izrael-ellenes milíciákat és Bassár el-Aszad szíriai elnököt. (MTI)