Örményországi választás: Pasinján győzelmet hirdetett, Kocsarján nem ismerte el az eredményt

külföld
2021 június 21., 05:56

A szavazatok 62 százalékos feldolgozottsága alapján Nikol Pasinján pártja, a Polgári Szerződés 57,1 százalékot szerzett, míg a Kocsarján vezette szövetség, az Armenia mindössze 19,3 százalékot. Az előrehozott választásokon nagyjából 2,6 millió szavazó adhatta le voksát több mint kétezer szavazóhelyiségben.

„Már láthatjuk, hogy meggyőző győzelmet arattunk a választáson, és meggyőző többségünk lesz a parlamentben” - jelentette ki Pasinján, és hétfő estére Jereván központjába hívta a támogatóit.

photo_camera Nikol Pasinján leadja szavazatát
Fotó: CELESTINO ARCE/NurPhoto via AFP

Kocsarján már a szavazatszámlálás során tiltakozását fejezte ki az "előre eltervezett csalások" miatt, a gyanús esetek alapos kivizsgálását követelve: „Ezen kérdések teljes körű tisztázásáig a blokk nem ismeri el az eredményeket.”

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint 319 bejelentés érkezett szabálytalanságokról. Több szakértő attól tart, hogy komoly tüntetések, akár zavargások is kirobbanhatnak, miután a meglehetősen kemény választási kampány tovább fokozta a megosztottságot az országban a tavaly őszi hegyi-karabahi konfliktust követő, egyébként is rendkívül feszült időszakban.

Az utóbbi napokban a közvélemény-kutatások fej-fej mellé mérték a két nagyobb blokkot, a Gallup intézet pénteki felmérése azt mutatta, hogy Kocsarján szövetségére a lakosság 28,7 százaléka szavazna, Pasinján párjára pedig 25,2 százalékuk.

Azért kellett előrehozott választást kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett az egykori szovjetköztársaságban, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, addig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban. A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, Örményországban pedig tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azt skandálva, hogy a kormány „elárulta az örmény nemzeti ügyet”. Nikol Pasinján miniszterelnök végül lemondott, és új választásokat írtak ki. (MTI)